Τα ωμέγα 3 λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη

επίδραση των ωμέγα τρία λιπαρών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2
επίδραση των ωμέγα τρία λιπαρών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του αίματος, συγκεκριμένα της χοληστερόλης και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς με διαβήτη. Για τη βελτίωση αυτών των παραμέτρων απαιτείται αλλαγή τρόπου ζωής (π.χ. διατροφή, άσκηση, απώλεια βάρους) και / ή θεραπεία με φάρμακα όπως οι στατίνες.
Όσον αφορά στη διατροφή, ο ρόλος που παίζουν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, έχει μελετηθεί στο παρελθόν, και βρέθηκε ότι μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Πιο πρόσφατα, μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη μελέτη, μελέτησε την επίδραση που είχαν τα συμπληρώματα με ωμέγα 3 λιπαρά, σε έναν πληθυσμό ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 που είχαν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και βρίσκονταν σε θεραπεία με στατίνες. Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα στο Journal of Lipid and Atherosclerosis.

Σχεδιασμός της μελέτης

Ερευνητές από διάφορα ερευνητικά κέντρα στην Κορέα μελέτησαν συνολικά 68 ασθενείς (με μέσο όρο ηλικίας τα 56 χρόνια) που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και είχαν υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων ενώ έκαναν θεραπεία με στατίνες για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Μέσα σε 16 εβδομάδες, οι ασθενείς έλαβαν είτε θεραπεία μονάχα με στατίνες, είτε θεραπεία με στατίνες σε συνδυασμό με 4 γραμμάρια ωμέγα 3 λιπαρών κάθε ημέρα. Στο τέλος αξιολογήθηκαν οι αλλαγές σε διάφορες παραμέτρους της υγείας, όπως τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης και το λιπιδαιμικό προφίλ.

Αποτελέσματα της έρευνας

Ενώ τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης και της LDL χοληστερόλης δεν διέφεραν ιδιαίτερα μεταξύ των δύο ομάδων που πήραν μέρος στην έρευνα, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ήταν κατά πολύ μειωμένα στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με στατίνες και ωμέγα 3 λιπαρά. Οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν ότι η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή από των οργανισμό των ατόμων και δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ως προς τις παρενέργειες που εμφανίστηκαν στις δύο ομάδες.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας ήταν τα εξής:
Η θεραπεία με ωμέγα 3 λιπαρά σε συνδυασμό με τις στατίνες, μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν αυξημένο αριθμό τριγλυκεριδίων παρά το γεγονός ότι η LDL χοληστερόλη τους ήταν καλά ελεγχόμενη με σταθερή θεραπεία στατινών, χωρίς να υπάρξει ανεπιθύμητη επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τα πιθανά οφέλη της χρήσης συμπληρωμάτων με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έχουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Πηγή: Diabetes daily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Έρευνα σχετικά με την υγεία των γυναικών έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες,κατά 30%
Περισσότερα

Έρευνα σχετικά με την υγεία των γυναικών έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες,κατά 30%

Γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, προτείνεται…