Διαβήτης και εγκαύματα: πως να προστατευτείτε φέτος το καλοκαίρι

διαβήτης και εγκαύματα: πως να προστατευτείτε φέτος το καλοκαίρι
διαβήτης και εγκαύματα: πως να προστατευτείτε φέτος το καλοκαίρι

Τα εγκαύματα είναι ό,τι χειρότερο. Σίγουρα έχετε νιώσει κάποια στιγμή αυτόν τον οξύ πόνο που σας κάνει να τινάζεστε κάθε φορά που ακουμπάτε την περιοχή που έχει καεί και σας κάνει να αισθάνεστε σα να έχετε πιάσει φωτιά.
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε ζεστά καλοκαίρια και πανέμορφες παραλίες, μαζί όμως με αυτό το προτέρημα, έρχεται και η υποχρέωση να βάζουμε συνέχεια αντηλιακό για να προστατεύουμε το δέρμα μας.
Ως παιδί, έπαθα κάποια εγκαύματα που με έκαναν να νιώθω αρκετά άβολα, και πάντα παρατηρούσα μια αύξηση στις τιμές του σακχάρου μου για λίγες μέρες. Τελικά έμαθα ότι δυστυχώς τα εγκαύματα συνδέονται με την αύξηση των τιμών του σακχάρου. Τα εγκαύματα θεωρούνται τραύματα του δέρματος, και όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο τραύμα, το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση στρες κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
Είναι λοιπόν βασικό να σεβόμαστε το διαβήτη μας και να διατηρούμε το δέρμα μας ασφαλές το καλοκαίρι, έτσι δεν είναι; Πώς όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Σας παραθέτουμε λίγες συμβουλές για να διασκεδάσετε μέσα στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, χωρίς όμως να χάσετε τον έλεγχο του διαβήτη σας.

Να φοράτε αντηλιακό!

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε ένα έγκαυμα, είναι να το αποτρέψετε. Σιγουρευτείτε ότι φοράτε αντηλιακό όποτε βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και το χειμώνα, καθώς ο ήλιος μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας όλο το χρόνο. Φοράμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, και το ανανεώνουμε αν περνάμε αρκετό χρόνο έξω. (Σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει αντιηλιακό ακόμη παντού)

Προσέξτε μήπως έχετε πληγές.

Αν έχετε πληγές στο δέρμα σας, προσέξετε να μην αλείψετε με αντηλιακό εκείνη την περιοχή. Αντίθετα, καθαρίστε την καλά και βάλετε κάποιο επίθεμα, ώστε να μην μπουν μικρόβια, αλλά και για προστατεύεται από τον ήλιο. Αν το τραύμα σας φαίνεται ότι δεν επουλώνεται, μιλήστε στο γιατρό σας πριν το εκθέσετε σε ήλιο ή άμμο.

Καλυφθείτε.

Όσο μπορείτε, να είστε καλυμμένοι, και να χρησιμοποιείτε λεπτά και ανοιχτόχρωμα υφάσματα, καθώς τα σκούρα χρώματα απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου περισσότερο. Τα καπέλα και τα μακριά μανίκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καλυφθείτε, και μην ξεχάσετε να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά που προστατεύουν από τις ακτινοβολίες UVA και UVB. (Και αν φοράτε την αντλία σας με το μαγιό σας, μη φοβάστε να τη δείχνετε! Να γνωρίζετε όμως ότι η αντλία μπορεί να ζεσταθεί πολύ στον ήλιο, οπότε έχετε υπόψη ότι η πολλή ζέστη μπορεί να αλλοιώσει την ινσουλίνη σας. )

Προσέχετε τα πόδια σας.

Οι άνθρωποι με διαβήτη συνεχώς ακούνε ότι πρέπει να προσέχουν τα πόδια τους, και υπάρχει καλός λόγος που συμβαίνει αυτό. Ξέρετε ότι μπορείτε να πάθετε έγκαυμα δευτέρου βαθμού στα πέλματα απλώς και μόνο με το περπάτημα στην καυτή άμμο; (Εγώ το ξέρω!) Προμηθευτείτε προστατευτικά υποδήματα και ελέγχετε τα πόδια σας κάθε βράδυ για να είστε σίγουροι ότι όλα είναι καλά. (Αν παρατηρήσετε κάποιο τραύμα, καλό είναι να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας.)

Ελέγχετε τα φάρμακά σας.

Εκτός από το να είστε σίγουροι ότι η ινσουλίνη σας δεν είναι εκτεθειμένη στη ζέστη του καλοκαιριού, πρέπει και να γνωρίζετε αν κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε σας προκαλεί ευαισθησία στον ήλιο. Γνωρίζετε ότι κάποια φάρμακα για την πίεση και οι σουλφονυλουρίες μας κάνουν πιο επιρρεπείς στα εγκαύματα; Κάνετε λίγη έρευνα σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε για να δείτε αν αναφέρουν κάποιες προειδοποιήσεις.

Αν όντως καείτε… υπάρχει λύση.

Τοποθετείστε στην περιοχή του εγκαύματος ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη ή σόγια, ώστε να απαλύνετε το δέρμα (αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου, όπως η βενζοκαΐνη, ή η λιδοκαΐνη, μιας και αυτά τα υλικά παγιδεύουν τη θερμότητα στο δέρμα.) Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε, και αν ο πόνος είναι πολύ έντονος, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας δώσει κάποιο αναλγητικό. Και πάντα να ελέγχετε τις τιμές του σακχάρου, μιας και το έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία. Αν δεν μπορείτε να ρίξετε το σάκχαρο, μιλήστε με το γιατρό σας.
Αν έχετε κι εσείς κάποιες συμβουλές να δώσετε, ή αν έχετε βρει κάποιο άλλο τρόπο να προστατεύεστε, κάντε ένα σχόλιο στην ανάρτηση!

Πηγή: ASweetLife.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα