Αναστολείς SGLT-2 και αγωνιστές GLP-1 θεωρούνται πλέον φάρμακα πρώτης γραμμής για την καρδιακή ανεπάρκεια

sglt-1 και glp-2 για καρδιοπάθεια
sglt-1 και glp-2 για καρδιοπάθεια

Στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στο Παρίσι, παρουσιάστηκαν συναρπαστικά νέα σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι αναστολείς SGLT-2 και οι αγωνιστές GLP-1 τώρα συνιστώνται ως φάρμακα πρώτης γραμμής για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και από καρδιοπάθεια. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μιας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο αναστολέας SGLT-2, Farxiga προστατεύει την καρδιά και σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αλλά και σε άτομα χωρίς διαβήτη.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες προς τους επαγγελματίες της υγείας για τη θεραπεία του διαβήτη, του προδιαβήτη και την καρδιοπάθεια. Τα σημαντικά νέα είναι ότι οι αναστολείς SGLT-2 και οι αγωνιστές GLP-1 θεωρούνται πλέον φάρμακα πρώτης γραμμής σε ανθρώπους με διαβήτη που πάσχουν από ή που έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Τα φάρμακα πρώτης γραμμής είναι αυτά που οι επαγγελματίες της υγείας γράφουν ως πρώτη επιλογή για μια συγκεκριμένη πάθηση – σε αυτήν την περίπτωση για την μια νόσο που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια.
Γιατί είναι όμως αυτό σημαντικό; Είναι η πρώτη φορά που δίνεται επίσημη γραμμή για τη χρήση φαρμάκου εκτός από τη μετφορμίνη για τον διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά προστατεύουν την καρδιά, τα νεφρά και ρίχνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της DAPA-HF – μιας δοκιμής που εξέτασε τα οφέλη του αναστολέα SGLT-2, Farxiga (Στην Ευρώπη γνωστό ως Forxiga) σε ανθρώπους με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Το Farxiga μείωσε τις περιπτώσεις θανάτου ή επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας κατά 26%.
  • Τα οφέλη για την καρδιά ήταν τα ίδια σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Ο Dr. John McMurray του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης είπε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας: “το Farxiga κάνει ό,τι θέλουμε να κάνει ένα καινούριο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια 1) μειώνει τις περιπτώσεις που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο 2) αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και 3) μειώνει τα συμπτώματα – αυτά είναι τα τρία βασικά σημεία για μια καλή θεραπεία.
Το Farxiga είναι πλέον ο πρώτος αναστολέας SGLT-2 που θα χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την καρδιοπάθεια και που θα έχει θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη. Στην Ευρώπη το Farxiga έχει εγκριθεί για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 (και ΔΜΣ μεγαλύτερο από 27) και διαβήτη τύπου 2, ενώ τις ΗΠΑ, προς το παρόν έχει εγκριθεί μόνο για διαβήτη τύπου 2 – αλλά με τα νέα δεδομένα, ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί και για ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια είτε πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είτε όχι. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ανά τον κόσμο.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα και δεν είχαν διαβήτη, βρίσκονταν σε προδιαβητικό στάδιο. Έτσι υπογραμμίζονται τα πιθανά οφέλη αυτών των θεραπειών για ανθρώπους με καρδιοπάθεια και προδιαβήτη.
Μιας και στην Ευρώπη το Farxiga έχει εγκριθεί για άτομα διαβήτη τύπου 1, θα μας ενδιέφερε να δούμε και τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την καρδιοπάθεια σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Πηγή: Diatribe.org

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα