Poke Bowls: η νέα τάση στην ασιατική κουζίνα

το poke bol έχει αντικαταστήσει το σουσι
το poke bol έχει αντικαταστήσει το σουσι

Η νέα τάση στο ασιατικό φαγητό είναι το Poke και έρχεται από τη Χαβάη.
Η λέξη Poke στα χαβανέζικα σημαίνει κομμένο σε κύβους, και το πιάτο αποτελείται ακριβώς από αυτό: Ωμό μαριναρισμένο ψάρι κομμένο σε κύβους που σερβίρεται με ρύζι ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο.
Παραδοσιακά, για τη δημιουργία του Poke χρησιμοποιούνται δύο είδη θαλασσινών, είτε το aku (ένα είδος τόνου), είτε το he’e (χταπόδι). Ένα άλλο είδος Poke που έχει γίνει δημοφιλές είναι το ahi poke που περιέχει κιτρινόπτερο τόνο. Παραλλαγές του πιάτου μπορεί να περιέχουν ωμό σολομό ή οστρακόδερμα, πάντα με τα ανάλογα καρυκεύματα.
Κατά την προετοιμασία, το ψάρι ξεκοκαλίζεται, και του αφαιρούνται το δέρμα και τα εντόσθια και στη συνέχεια σερβίρεται με παραδοσιακά καρυκεύματα όπως θαλασσινό αλάτι, candlenut και θαλάσσια φυτά.
Πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά, μιας και η βάση του πιάτου είναι το ψάρι, αλλά και σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μιας και περιέχει διαφόρων ειδών λαχανικά και σουσάμι, αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για γεύμα.
Το Poke πρωτοέγινε δημοφιλές στα νησιά της Χαβάης τη δεκαετία του 1970. Η ιστορία θέλει να ανακαλύφθηκε από ψαράδες που έκοβαν κομμάτια από τα ψάρια που έπιαναν και προσέθεταν καρυκεύματα προκειμένου να φάνε το γεύμα τους μέσα στη βάρκα. Το 2012, άρχισε να γίνεται γνωστό στις ΗΠΑ, ενώ διαδόθηκε περεταίρω μεταξύ του 2014 και 2016.
Το Poke τείνει να αντικαταστήσει το sushi και το βρίσκουμε σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας να σερβίρεται σε μπολ μαζί με λαχανικά, δημιουργώντας το πλέον γνωστό Poke Bowl.
Πρόκειται για ένα πολύχρωμο πιάτο που εκτός από τη βάση με ψάρι, περιέχει ντοματίνια, αβοκάντο, φρέσκο κρεμμυδάκι, και σησαμέλαιο ή σος σόγιας. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
Μιας και το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη τελειώσει, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε ένα θρεπτικό, δροσερό πιάτο. Εμείς σας παραθέτουμε δύο συνταγές, μια για Ahi Poke και μια παραλλαγή με γαρίδες.
Καλή σας απόλαυση!

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
enallaktiki
Περισσότερα

Εναλλακτική Ιατρική & Διαβήτης

Οι "Εναλλακτικές " ή "Συμπληρωματικές" θεραπείες σήμερα αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα υπαρκτή και αρκετά καθημερινή, με δημοτικότητα που αυξάνεται όχι μόνο ανάμεσα στους ιατρούς και τους επαγγελματίες της υγείας, αλλά πιο πολύ ανάμεσα στον απλό κόσμο.