Η συνειδητή διατροφή

Η συνειδητή διατροφή
Η συνειδητή διατροφή
Η συνειδητή διατροφή είναι μια τεχνική που μας επιτρέπει να αποκτούμε τον έλεγχο σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνοντας τη συνήθεια της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαγητού.
Η τεχνική βασίζεται στις αρχές του διαλογισμού και μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας. Η πρακτική του Mindfulness (Συνειδητότητα στην καθημερινότητα) χρησιμοποιείται για την θεραπεία διαφόρων καταστάσεων όπως διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη και αγχώδης διαταραχή.
Με τη συνειδητή διατροφή (Mindful eating) στόχος είναι να φτάσουμε να έχουμε απόλυτη συνείδηση σχετικά με το τι συμβαίνει όταν έχουμε ξαφνικά λαχτάρα για κάποιο φαγητό, και στα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Η συνειδητή διατροφή ακολουθεί τους εξής κανόνες:
  • Τρώμε αργά και χωρίς να μας αποσπάται η προσοχή.
  • Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του σώματός μας και τρώμε μόνο μέχρι να χορτάσουμε.
  • Ξεχωρίζουμε πότε πεινάμε και πότε τρώμε γιατί κάτι εξωγενές μας προκάλεσε την αίσθηση της πείνας.
  • Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας ώστε να δίνουμε σημασία στα χρώματα, τις μυρωδιές, τους ήχους, την υφή και τις γεύσεις.
  • Μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τις τύψεις και το άγχος σχετικά με το φαγητό.
  • Τρώμε ώστε να έχουμε καλή υγεία και ευεξία.
  • Προσέχουμε την επίδραση του φαγητού στα συναισθήματά μας και στο σώμα μας.
  • Εκτιμούμε το φαγητό που έχουμε.

Κάνοντας τα παραπάνω, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αντικαταστήσει αυτόματες σκέψεις και αντιδράσεις με μια πιο συνειδητή και υγιή ανταπόκριση στο φαγητό.

Γιατί πρέπει να δοκιμάσουμε τη συνειδητή διατροφή;

Στη σημερινή κοινωνία με τους γρήγορους ρυθμούς της υπάρχουν πολλοί διατροφικοί πειρασμοί.

Επιπλέον, η τηλεόραση, οι υπολογιστές και τα smartphones μας αποσπούν συνεχώς την προσοχή από τη διαδικασία του φαγητού, η οποία έχει γίνει μια πράξη που κάνουμε ασυνείδητα.

Γνωρίζοντας ότι χρειάζονται 20 λεπτά για να δώσει ο εγκέφαλος το σήμα του κορεσμού, αν φάμε πολύ γρήγορα, το σήμα αυτό μπορεί να έρθει αφού έχουμε ήδη φάει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα.

Ωστόσο, όταν τρώμε με συνείδηση και η προσοχή μας βρίσκεται στο φαγητό, τότε τρώμε πιο αργά χωρίς να κάνουμε τη διαδικασία του φαγητού μια ασυνείδητη πράξη.

Όταν αντιλαμβανόμαστε πότε πραγματικά πεινάμε και πότε ότι έχουμε χορτάσει, μπορούμε να ξεχωρίσουμε πότε νιώθουμε πείνα λόγω συναισθηματικής ανισορροπίας και πότε λόγω σωματικής ανάγκης.

Όταν τρώμε με συνείδηση αντιλαμβανόμαστε καλύτερα εξωγενείς παράγοντες που μας κάνουν να θέλουμε να φάμε ακόμα και όταν δεν πεινάμε και έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια χρονική απόσταση μεταξύ των παραγόντων αυτών και της δικής μας ανταπόκρισης, ώστε να έχουμε το χρόνο να επιλέξουμε πως να δράσουμε.

Συνειδητή διατροφή και απώλεια βάρους

Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν μακροπρόθεσμα.

Περίπου 85% των παχύσαρκων ανθρώπων που χάνουν βάρος, το ξανακερδίζουν ή παίρνουν επιπλέον κιλά μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν αλλάζουν παράλληλα συνήθειες όπως η συναισθηματική διατροφή, το Binge eating και η διατροφή λόγω εξωτερικών παραγόντων.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το στρες, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού.

Οι πιθανότητες να χάσουμε βάρος μόνιμα αυξάνονται όταν αλλάζουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό.

Η συνειδητή διατροφή και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές

Η συνειδητή διατροφή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά  το binge eating καθώς και την συναισθηματική διατροφή αλλά και την κατανάλωση τροφής λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως το περιβάλλον και διάφορες συνήθειες που συνδέονται με το φαγητό.  Επιπλέον μας προσφέρει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα όποια διατροφικά προβλήματα δίνοντάς μας τον έλεγχο στις αντιδράσεις μας.

Πως μπορούμε να τρώμε συνειδητά.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν σεμινάρια, μαθήματα ή συνεδρίες για να καταλάβουν το μηχανισμό με τον οποίο μπορούν να εφαρμόσουν τη συνειδητή διατροφή.

Ωστόσο υπάρχουν και απλούστεροι τρόποι που μπορεί να είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Μπορούμε λοιπόν:

  • Να τρώμε αργά και να μη βιαζόμαστε κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Να μασάμε την τροφή μας ολοκληρωτικά.
  • Να αφαιρούμε παράγοντες που μας αποσπούν την προσοχή από τη διαδικασία του φαγητού όπως η τηλεόραση και το κινητό τηλέφωνο.
  • Να τρώμε χωρίς να μιλάμε
  • Να αντιλαμβανόμαστε πως μας κάνει η τροφή να αισθανόμαστε.
  • Να σταματήσουμε να τρώμε όταν έχουμε χορτάσει.
  • Όταν τρώμε να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά πεινάμε και αν αυτό που έχουμε επιλέξει να φάμε είναι υγιεινό.

Για αρχή καλό είναι να επιλέξουμε ένα γεύμα την ημέρα κατά το οποίο θα εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτά τα σημεία.

Όταν τη συνηθίσουμε, η διαδικασία αυτή θα γίνει πιο αυτόματη. Και τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα γεύματα.

Το συμπέρασμα

Η συνειδητή διατροφή είναι ένα δυνατό εργαλείο ώστε να αποκτήσει κανείς τον έλεγχο της διατροφής του.

Αν με τις συμβατικές δίαιτες δεν τα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα, είναι καλό να έχετε υπόψη σας αυτήν την τεχνική.

Πηγή: Healthline

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα