Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την αγανάκτησή της για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2019 εκφράζει με επιστολή της στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Υπουργείου Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και καταθέτει τις προτάσεις της για την τροποποίησή του, ώστε να καλύπτονται όλοι οι πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ειδικότερα, στις 11 Οκτωβρίου 2019 το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε και ψήφισε την εισήγηση του Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Έργων του Οργανισμού που αφορούσε την τροποποίηση των αποφάσεων 739/564/3-6-2019 και 843/570/20-6-2019 του Δ.Σ. σχετικά με την έκδοση υπουργικής απόφασης καθορισμού ορίων δαπάνης έτους 2019 ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με την εισήγηση που ψηφίστηκε, οι κατηγορίες που αφορούν τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν ως εξής:

  • Λ4Α: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ με προϋπολογισμό 37 εκατομμυρίων ευρώ
  • Λ4Β: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ με προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων ευρώ
  • Λ9: Υ.Υ. -ΛΟΙΠΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΤΡΑΧΕΙΟΣΤΟΜΙΑΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ, ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ, ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΓΧΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΤΛ) με συνολικό προϋπολογισμό 23 εκατομμυρίων ευρώ

Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, γνωρίζοντας μάλιστα πως ο ετήσιος επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας ξεπερνά το 5%, δεδομένο που επαληθεύεται μέσω των στοιχείων από το σύστημα IMS.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αντιλαμβάνεται τον πραγματικό κίνδυνο που προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή την αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%)!
Απόφαση που δείχνει πως πάλι οι άνθρωποι με Διαβήτη είναι εκείνοι που, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, θα κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ να παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως ήδη γίνεται δύο χρόνια τώρα.
Με τη νέα τροποποίηση του προϋπολογισμού, η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς τόσο το συνολικό ποσό του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και η κατηγοριοποίησή του συνεχίζουν να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.
Οι νέες αυτές τροποποιήσεις ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για όλους εμάς τους πάσχοντες, καθώς ελλοχεύουν σοβαρές πιθανότητες για απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, για αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας, αλλά και για την οικονομική επιβάρυνση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas, αποχωρώντας από την Ελλάδα και δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές της, η διάθεση των προϊόντων της μέσω τρίτων το τελευταίο εξάμηνο απέβησαν άκαρπες.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas, της εταιρείας Johnson & Johnson, έχει ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη που χρησιμοποιούσαν προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας, να μείνουν μετέωροι και να βρίσκονται σε αναζήτηση νέων προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πάθησής τους, και για όσο και αυτά θα μπορούν να υπάρχουν στην αγορά της χώρας μας, γιατί η νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται, είναι αβέβαιη και ανασφαλής. Και αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο οποίος είναι ορατός τώρα, περισσότερο από ποτέ, το παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρείας να το ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Άρα, για μια ακόμα φορά, τα τελικά θύματα θα είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι στη χώρα μας αποτελούν μια ισχυρή και μετρήσιμη δύναμη και σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ και σας αποστέλλουμε συνημμένα, ανέρχονταν στις 14/11/2018 σε 965.293.
Σύμφωνα μάλιστα και με στοιχεία που αντλήσαμε από το σύστημα IMS, το διάστημα από 1.9.2017 έως 31.8.2018 πωλήθηκαν στα φαρμακεία, μέσω ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, 2.678.340 συσκευασίες ταινιών μέτρησης σακχάρου των 50 τμχ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα από 1.9.2018 μέχρι και 31.8.2019 πωλήθηκαν 2.804.386 συσκευασίες καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 4,71%. Επιπλέον, η αύξηση που καταγράφηκε το οκτάμηνο 1.1.2018 σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019 (1.768.903 συσκευασίες έναντι 1.852.944 συσκευασίες) ήταν της τάξης του 4,75%.
Από τα παραπάνω αρχικά προκύπτουν τα εξής ερωτήματα για τα οποία η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά να λάβει απαντήσεις:
Από ποια δεδομένα προέκυψε η εισήγηση για τον προϋπολογισμό του 2019, προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, στις 10 Οκτωβρίου 2019, και αφορά τις κατηγορίες Λ4Α και Λ4Β;
Για ποιο λόγο τα όποια πιθανά στοιχεία έχει ο ΕΟΠΥΥ από το μητρώο Σακχαρώδη Διαβήτη που ο ίδιος δημιούργησε, δεν τα αναρτά;
Γιατί δεν κληθήκαμε, ως εκπρόσωποι των πασχόντων, σε συνάντηση από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα που θα επιφέρει η μείωση του προϋπολογισμού;
Πώς θα εξασφαλιστεί ότι το άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη δεν θα πληρώνει οικονομική διαφορά στο φαρμακείο για τα αναλώσιμά του, κάτι που ήδη γίνεται και με καταγγελίες μας σας έχουμε γνωστοποιήσει;
Στις 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κύριο Πλαγιανάκο, ο οποίος ενημερώθηκε για τα παρακάτω:
Σε επιστολή που έστειλε ο ΕΟΠΥΥ την 1η Φεβρουαρίου 2019 με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΒ3Ε167οικ4105, δηλώνει ότι το ποσό προ rebate έως τον Οκτώβριο του 2018 ήταν 55.939.443,69 ευρώ. Το ποσό αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι θα υπάρχει clawback στην κατηγορία του Λ4 Υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη.
Στη συνάντηση αυτή, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ανέλυσε τα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ, που αφορούν τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και τα οποία δημοσιεύτηκαν στη μελέτη Liatis et al, Diabetes Research and Clinical Practice, 118, 2016,162-167, «The prevalence and treatment patterns of diabetes in the Greek population based on real-world data from the nation-wide prescription database».
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα:

  • Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ανέρχονται σε 24.785 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 48 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 23.198.760€
  • Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι, ανέρχονται σε 134.277 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 24 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 62.841.636€.
  • Τέλος, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με δισκία ανέρχονται σε 556.263 και δικαιούνται, βάσει ΕΚΠΥ, 6 κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ανά έτος, δαπάνη, δηλαδή, ίση με 65.082.771€.

Συνολική δαπάνη αποκλειστικά για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος ίση με 151.123.167€.
Γίνεται φανερό, λοιπόν, από τα αδιάσειστα δημοσιευμένα στοιχεία, που έχει δημοσιεύσει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ, ότι ο προϋπολογισμός που αφορά το Σακχαρώδη Διαβήτη, όχι μόνο δεν θα πρέπει να μειωθεί, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να αυξηθεί, προκειμένου να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων στη χώρα μας.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για ένα υγιές Σύστημα Υγείας, αρκεί η προσπάθεια αυτή, να μη γίνεται σε βάρος της οικονομίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.
Παράλληλα αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των παροχών υγείας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη στους πάσχοντες, εξασφαλίζοντας στους ίδιους μια ζωή ποιοτικότερη και εξοικονομώντας, παράλληλα, πόρους στο Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα επιβαρύνεται από τις δαπάνες των κοστοβόρων επιπλοκών του Διαβήτη.
Πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επί της τροποποίησης του ψηφισμένου από το ΔΣ προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, προτείνει:
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να τροποποιηθεί ως εξής:

  • Λ4Α: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ με προϋπολογισμό 38 εκατομμυρίων ευρώΛ4Β: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ (ΒΕΛΟΝΕΣ, ΣΚΑΡΙΦΙΣΤΗΡΕΣ, ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΕΤΟΝΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ) με προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ
  • Λ4Γ: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) – ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΥΤΩΝ με προϋπολογισμό 32 εκατομμυρίων ευρώ
  • Λ4Δ: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΥΤΩΝ με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ *
    * Με τη δημιουργία της υποκατηγορίας Λ4Δ η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την απόσυρση των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης από την κατηγορία Λ9, τον περιορισμό του προϋπολογισμού της κατηγορίας Λ9 σε 15 εκατομμύρια ευρώ και την ένταξη τους σε αυτόνομη υποκατηγορία του Λ4, δηλαδή Λ4Δ, με προϋπολογισμό που θα προέλθει από την περικοπή της κατηγορίας Λ9.

Θα πρέπει, κατά την άποψή μας, για λόγους ευελιξίας, να υπάρχει διευκρίνηση στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία εάν η κάθε υποκατηγορία δεν καλύψει τον προϋπολογισμό που προβλέπεται, να διοχετεύεται το διαθέσιμο υπόλοιπο εντός της κατηγορίας Λ4, σε όποια, δηλαδή, άλλη υποκατηγορία της Λ4 υπάρχουν ανάγκες. Στην περίπτωση και μόνο που καλυφθούν οικονομικά οι υποκατηγορίες Λ4Α, Λ4Β, Λ4Γ, Λ4Δ, τότε το πιθανό υπόλοιπο να διοχετεύεται στη γενική κατηγορία Λ.
Θα πρέπει να προβλεφτεί και να οριστεί στο ΦΕΚ η ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού για τα Υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη κατά τουλάχιστον 5%, ώστε να ανταποκρίνεται στον ετήσιο βαθμό αύξησης του επιπολασμού και στις ανάγκες όλων των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να βασίζεται και να διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός και των επόμενων ετών.
«Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως όλοι εμείς, οι εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης ευπαθούς ομάδας στη χώρα μας, του Σακχαρώδη Διαβήτη δηλαδή, δεν θα διαπραγματευτούμε σε καμιά περίπτωση την υγεία μας, ούτε τις προϋποθέσεις που θα μας την εξασφαλίσουν» αναφέρει στην επιστολή της προς τους αρμοδίους η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Και προσθέτει: «Θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε, με κινητοποιήσεις, τα αυτονόητα για την πάθησή μας, που κινδυνεύουν με τις αποφάσεις σας να γίνουν ζητούμενα και να θέσουν την υγεία και τη ζωή μας σε περιπέτειες.
Η ζωή μας δεν τιμολογείται και δεν διαπραγματεύεται!
Ευελπιστούμε ότι θα κατανοήσετε τη δυσχερή θέση στην οποία θα περιέλθουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, με τις περικοπές και τις αποφάσεις σας και ότι θα πράξετε τα δέοντα, εξασφαλίζοντάς μας αφενός την παραμονή των αναλωσίμων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά και αφετέρου τη δική μας απρόσκοπτη, και χωρίς νόμιμες ή παράνομες επιβαρύνσεις, πρόσβαση σε αυτά, που θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά σε ποιότητα και ποσότητα, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη χρόνια πάθησή μας και να ζήσουμε τη ζωή μας με ποιότητα και αξιοπρέπεια»!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

«Οι παθήσεις δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία καμίας ειδικότητας», συνέντευξη με το νέο πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.

«Καμία ειδικότητα, δε μαθαίνεται διαβάζοντας ένα βιβλίο» λέει ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ,…
diabetes
Περισσότερα

Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για το διαβήτη στη Θεσσαλονίκη

Στις 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου διοργανώνεται στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη Ημερίδα Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).