Σπόροι Chia

Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia. Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.

Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia.

Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.

Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτείνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα.

Ρίξτε μια ματιά στον συγκριτικό πίνακα τροφίμων που ακολουθεί, για να καταλάβετε την υψηλή διατροφική αξία αυτών των θαυμαστών σπόρων. (Η σύγκριση αφορά τρόφιμα στα 100gr ωμού προϊόντος)

-8 φορές περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα από το σολωμό

-6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα

-3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι

-2 φορές περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα

-15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο

-2 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα bran flakes

-6 φορές περισσότερη πρωτείνη από τα kidney beans

-4 φορές περισσότερο σελήνιο από το λιναρόσπορο

-9 φορές περισσότερο φώσφορο από το πλήρες γάλα

-περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα blueberries

Σήμερα οι σπόροι Chia χρησιμοποιούνται για προβλήματα υψηλής πίεσης, καρδιακές ασθένειες, σακχαρώδη διαβήτη, αδυνάτισμα, οστεοπόρωση και κυτταρική αναγέννηση κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά τα καθιστά κατάλληλα για συντήρηση (υπό μορφή σκόνης) ακόμη και για 5 χρόνια.

Τρόποι χρήσης:

30gr ημερησίως (αλεσμένα για καλύτερη απορρόφηση), στα ροφήματα, στις σαλάτες, σε ζύμες, smoothies.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε το θαυματουργό τζελ από τους σπόρους Chia με τον εξής τρόπο:
Βάζετε σε ένα ποτήρι 1 μέρος σπόρους προς 3 μέρη νερού και ανακατεύετε. Ύστερα από περίπου μισή ώρα ανακατεύετε ξανά. Θα παρατηρήσετε ότι έχει μετατραπεί σε ένα συμπαγές τζελ.

Σε κάθε σας γεύμα μπορείτε να προσθέτετε 1-2 κουταλιές από αυτό το ευεργετικό μείγμα, για να έχετε καλύτερη πέψη και για περισσότερη ώρα υψηλά επίπεδα ενέργειας λόγω της αργής πέψης των υδατανθράκων.

Το τζελ διατηρείται μέχρι και 2 εβδομάδες στο ψυγείο, γι’αυτό μπορείτε να φτιάχνετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την έχετε έτοιμη για κατανάλωση.

Η ουδέτερή του γεύση το καθιστά ευπροσάρμοστη και χρήσιμη τροφή, που συμπληρώνει κάθε γεύμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την στερεοποίηση σάλτσας, γλυκού, πουτίγκας, χυμού ή ό,τι άλλο φανταστείτε!

Επειδή έχουν την τάση να απορροφούν 30 φορές το βάρος τους σε νερό, συνοδεύουμε με άφθονα υγρά, ειδικά αν δεν τα έχουμε μουλιάσει.

http://www.veganhellas.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Η κατανάλωση σόγιας αποτρεπτικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2;

Επιδημιολογικά στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση σόγιας ως αποτρεπτικού παράγοντα για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 εμφανίζονται όλο και περισσότερο κυρίως στις Ασιατικές χώρες.

ω-3
Περισσότερα

Τα απαραίτητα λιπαρά για την υγεία μας

Έρευνες αποδεικνύουν πως τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, ενώ αυξάνουν την “καλή” χοληστερόλη, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά