Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη: γιατί το Ζάππειο θα γίνει μπλε;

Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη: γιατί το Ζάππειο θα γίνει μπλε;

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη κατά την οποία θα φωταγωγηθούν 420 ιστορικά κτήρια σε όλον τον κόσμο, και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για την νόσο του Διαβήτη.
ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Τσεχία, Δανία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Περού, Ισπανία, Μεξικό, καθώς και μία πληθώρα άλλων χωρών συμμετέχουν και εφέτος στην πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη. Ιστορικά κτήρια και μνημεία σε όλον τον κόσμο, όπως το Empire State Building στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο στο Σάλτσμπουργκ, London Eye & Trafalgar Square Fountains στο Λονδίνο, το Puerta de Alcal στην Μαδρίτη, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Kyoto Tower στην Ιαπωνία, ο οβελίσκος στο Μπουένος Άιρες κ.α φωτίζονται με το μπλε χρώμα της αφύπνισης, στέλνοντας ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα, της μάστιγας του διαβήτη.
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία και ο Σύλλογος Φίλων του Ζαππείου, ενώνουν τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, φωτίζοντας με το διεθνές μπλε χρώμα το Ζάππειο Μέγαρο στις 13, 14 & 15 Νοεμβρίου 2012, μετατρέποντας το σε ένα πέρα από τα σύνορα της χώρας, σύμβολο ελπίδας για τη νόσο. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas.
Ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχει λάβει πλέον στις ημέρες μας εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο, ενώ από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 σήμερα φθάνουν τα 350 εκατομμύρια. Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής & του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο», κ. Ανδρέας Μελιδώνης, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα (περίπου 800.000 έως 1.000.000) ξεπερνά το 1,3 δις. €. (6, 4% των συνολικών δαπανών) για την υγεία. Εάν συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αντιστοιχούν στο 50 – 60%του συνολικού κόστους) τότε το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι περίπου 2900€ με συνολικές δαπάνες για το διαβήτη υπολογιζόμενες στα 2,3 δις. € (12 – 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία).
ΠΗΓΗ: IATROPEDIA

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα