Ενήλικες και ηλικιωμένοι

Diabetes-old-man-600
Diabetes-old-man-600

Καθημερινή Ζωή – Ενήλικες
Η καθημερινή ζωή – εργασία, κοινωνική κατάσταση, οικογενειακός προγραμματισμός, σχέσεις, κ.λπ. – παράλληλα με τις ειδικές προκλήσεις που θέτουν τα διάφορα στάδια της ζωής, σημαίνει ότι ο τρόπος διαχείρισης του διαβήτη σας βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Επιπλέον, οι άνδρες αντιμετωπίζουν διαφορετικά το διαβήτη και τα θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο και με τις πιθανές επιπλοκές από ό,τι οι γυναίκες, και αντιστρόφως.
Στον χώρο εργασίας
Τα άτομα με διαβήτη εκτελούν με επιτυχία όλα τα είδη εργασίας από τις υψηλές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις έως την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Ωστόσο, πολλοί εργοδότες μπορεί να αποκλείουν αυτομάτως –διαβητικούς- από ορισμένες θέσεις εργασίας βασιζόμενοι σε μύθους, φόβους, ή στερεότυπα. Για παράδειγμα, ορισμένοι εργοδότες εσφαλμένα υποθέτουν ότι καθένας που πάσχει από διαβήτη δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία (για παράδειγμα, μια εργασία που απαιτεί οδήγηση) ή θα χρειαστεί να ζητάει πολλές αναρρωτικές άδειες. Η πραγματικότητα είναι ότι, επειδή πολλά άτομα με διαβήτη εργάζονται χωρίς προβλήματα αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργοδότες τους να μην γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη. Κάποιοι εργαζόμενοι, ωστόσο, λένε στους εργοδότες τους ότι έχουν διαβήτη, επειδή χρειάζονται μια «εύλογη προσαρμογή» – μια αλλαγή ή προσαρμογή στο χώρο εργασίας για την καλύτερη διαχείριση και τον έλεγχο της κατάστασής τους. Αυτά που συνήθως ζητούν οι εργαζόμενοι με διαβήτη και που η παροχή τους δεν κοστίζει τίποτα στους εργοδότες, είναι τα τακτικά ωράρια εργασίας, τα διαλείμματα φαγητού, ένα μέρος για τις μετρήσεις αίματος, ή έναν χώρο ανάπαυσης.
Όταν ο διαβήτης είναι αναπηρία

Ο διαβήτης είναι μια αναπηρία, όταν αυτό περιορίζει σημαντικά μία ή περισσότερες από τις κύριες δραστηριότητες της ζωής ενός ατόμου. Σημαντικές δραστηριότητες της ζωής αποτελούν βασικές δραστηριότητες που ο μέσος άνθρωπος μπορεί να εκτελέσει με μικρές ή καθόλου δυσκολίες. Σημαντικές δραστηριότητες της ζωής περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές, η φροντίδα για τον εαυτό σου, η εκτέλεση των καθηκόντων σου, να βλέπεις, να ακούς, να τρως, να κοιμάσαι, να περπατάς, να στέκεσαι, να σηκώνεσαι, να πέφτεις, να μιλάς, να αναπνέεις, να μαθαίνεις, να διαβάζεις, να συγκεντρώνεσαι, να σκέφτεσαι, να επικοινωνείς και να εργάζεσαι. Στις σημαντικές δραστηριότητες της ζωής περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές σωματικές λειτουργίες που περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές, τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, της κανονικής ανάπτυξης των κυττάρων, τις λειτουργίες του πεπτικού, του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, τις νευρολογικές, του εγκεφάλου, του αναπνευστικού, κυκλοφορικού, ενδοκρινικού και τις αναπαραγωγικές.
Ο διαβήτης αποτελεί επίσης μια αναπηρία, όταν προκαλεί παρενέργειες ή επιπλοκές που περιορίζουν ουσιαστικά μια σημαντική δραστηριότητα της ζωής. Ακόμη και αν ο διαβήτης δεν είναι επί του παρόντος σημαντικός περιορισμός, διότι ελέγχεται με δίαιτα, άσκηση, με φαρμακευτική αγωγή, και / ή ινσουλίνη, και δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, η προϋπόθεση αυτή μπορεί όντως να είναι κάποια αναπηρία, επειδή αποτελούσε σημαντικό περιορισμό κατά το παρελθόν (δηλαδή, πριν από τη διάγνωση και την επαρκή θεραπεία).
Τέλος, ο διαβήτης είναι μια αναπηρία, όταν δεν επηρεάζει μεν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, αλλά ο εργοδότης αντιμετωπίζει το άτομο αυτό σαν άτομο με ειδικές ανάγκες. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης μπορεί να θεωρήσει ότι ένα πρόσωπο είναι εντελώς ανίκανο για εργασία, γιατί έχει διαβήτη.
Ηλικιωμένοι και διαβήτης
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις στη διαχείριση του διαβήτη. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η ηλικία προκαλεί μείωση της παραγωγής ινσουλίνης και αύξηση της ανοχής στη γλυκόζη. Οι πιο ηλικιωμένοι είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπέρταση, και οι νεφροπάθειες.
Άλλα θέματα που μπορεί να επηρεάζουν τη φροντίδα του διαβήτη για τους ηλικιωμένους, περιλαμβάνουν:
• Οικονομικά εμπόδια. Οι ηλικιωμένοι με χαμηλή σύνταξη μπορεί να αμελούν τη φροντίδα τους, τα φάρμακα, και τη σωστή διατροφή.

• Μεταφορές.
Οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν πια να οδηγήσουν μπορεί να έχουν δυσκολία πρόσβασης σε ιατρικά ραντεβού και έτσι να στερούνται την κατάλληλη προληπτική φροντίδα του διαβήτη.
• Κινητικότητα. Σωματικά προβλήματα όπως η αρθρίτιδα που συμβαδίζουν με την ηλικία μπορεί να κρατήσει ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μακριά από την τακτική άσκηση.
• Απομόνωση. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να στερούνται φιλικού και οικογενειακού δικτύου για συναισθηματική και κοινωνική υποστήριξη. Έτσι, γίνονται πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη.
Πηγή:
DLIFE
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα