Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του σακχάρου

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους, όσον αφορά στην ποσότητα των μερίδων, στη συχνότητα των γευμάτων και στους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες στην τροφή που τρώτε αποτελούν την κύρια πηγή γλυκόζης

Υδατάνθρακες και διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους, όσον αφορά στην ποσότητα των μερίδων, στη συχνότητα των γευμάτων και στους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες στην τροφή που τρώτε αποτελούν την κύρια πηγή γλυκόζης για τον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα, η οποία χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τα κύτταρα στον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, τις αμυλώδεις τροφές όπως είναι οι πατάτες, το καλαμπόκι και τα ζυμαρικά και τροφές με βάση τα σιτηρά όπως το ψωμί και τα δημητριακά. Οι υδατάνθρακες επίσης, υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Διαβήτης δεν σημαίνει ότι όλες οι παραπάνω τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες θα πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή. Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι αναγκαία για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ωστόσο, η λήψη τους θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά και για να εξισορροπήσετε τις επιδράσεις τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλα εργαλεία μείωσης της γλυκόζης-όπως τη σωματική άσκηση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερες απολαύσεις όπως ένα κομμάτι τούρτας γενεθλίων μπορεί να αποτελούν μια περιστασιακή ‘πολυτέλεια’, με την προϋπόθεση ότι οι μερίδες είναι ελεγχόμενες και ότι τις συνυπολογίζουν στη συνολική ημερήσια επιτρεπόμενη λήψη υδατανθράκων και θερμίδων.

Προσεκτική εξέταση της μεταγευματικής γλυκόζης και καταγραφής των αποτελεσμάτων σε ημερολόγιο αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο για να κατανοήσετε την επίδραση νέων τροφών στα επίπεδα της γλυκόζης του οργανισμού σας. Χρησιμοποιώντας τις συγκεκριμένες πληροφορίες σε συνεργασία με το διαβητολόγο σας είναι ο καλύτερος τρόπος να καθορίσετε τη βέλτιστη ημερήσια λήψη υδατανθράκων για σας.

Άλλοι διατροφικοί παράγοντες

Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά σε ένα γεύμα –συμπεριλαμβανομένων των ινών, των λιπαρών και των πρωτεϊνών-μπορεί να διαφοροποιήσουν τον τρόπο που οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Η πίτσα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Είναι ‘περιβόητη’ για τον τρόπο που προκαλεί μια καθυστερημένη αύξηση της γλυκόζης στα άτομα με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθυστερεί την απορρόφηση υδατανθράκων στα έντερα. Και οι τροφές που περιέχουν ίνες, παρόλο που συμπεριλαμβάνονται στους υδατάνθρακες, συνήθως προκαλούν λιγότερο έντονες αυξήσεις στα επίπεδα της γλυκόζης επειδή δεν απορροφούνται από τη γαστρεντερική οδό.

Δεν είναι ίδιοι όλοι οι υδατάνθρακες

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα, κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν πιο απότομη αύξηση της γλυκόζης από κάποιες άλλες, παρόλο που μπορεί να έχουν μια ισότιμη ποσότητα υδατανθράκων σε αναλογία γραμμαρίου. Αυτό οφείλεται στον γλυκαιμικό δείκτη (GI) ή στο γλυκαιμικό φορτίο (GL) μιας τροφής. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη θα προκαλέσουν ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση στη γλυκόζη του οργανισμού σας από τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τέλος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι οι μεταβολικές αντιδράσεις στις τροφές είναι εξατομικευμένες και ένα γεύμα που στέλνει τις τιμές του σακχάρου σε ένα άτομο στο ζενίθ μπορεί απλά να προκαλέσει μια μικρή διακύμανση σε ένα άλλο. Η καθημερινή αυτοεξέταση του σακχάρου σας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να ανακαλύψετε τον προσωπικό σας τρόπο αντίδρασης στις τροφές.

Πηγή:
American Diabetes Association

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα