Ο ρόλος της άσκησης στη διαχείριση του σακχάρου

Η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και προάγει τη συναισθηματική ευεξία. Αποκλείοντας άλλες ιατρικές επιπλοκές, η πλειοψηφία των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 και 2 μπορούν να συμμετέχουν και να ωφεληθούν.
kids-exercise
kids-exercise

Ο ρόλος της άσκησης στη διαχείριση του σακχάρου
Ο διαβήτης και η σωματική άσκηση πάνε μαζί. Είτε αναρριχείστε σε βουνά, προπονείστε με κάποιον προσωπικό γυμναστή σε γυμναστήριο ή περπατάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη γειτονιά σας, το να ενσωματώσετε τη σωματική άσκηση στις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε μια πιο υγιή ζωή με το διαβήτη.
Για να κρατήσετε την αγωγή για το διαβήτη και την άσκηση στη βέλτιστη κατάσταση, εξετάστε τις παρακάτω πηγές αναφοράς για να βοηθηθείτε να ξεκινήσετε ένα νέο σχέδιο άσκησης ή να κάνετε τροποποιήσεις στο παλιό σας.
Το 2008 στις Συστάσεις Κλινικής Πρακτικής της Αμερικανικής Εταιρείας για το Διαβήτη (American Diabetes Association Clinical Practice Recommendations), σημειώνεται, ότι κάποιες συγκεκριμένες μακρόχρονες επιπλοκές μπορεί στην πραγματικότητα να απαιτούν ακόμη περισσότερη φροντίδα όταν γυμνάζεστε, οπότε, όπως πάντα, σιγουρευτείτε ότι επικοινωνήσατε με το γιατρό σας προτού αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες που αφορούν στη σωματική άσκηση.
Με ποιο τρόπο η άσκηση επιδρά στο διαβήτη

Ανακαλύψτε τους τρόπους με τους οποίους η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και 2.
Η σωματική δραστηριότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα
Η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και προάγει τη συναισθηματική ευεξία. Αποκλείοντας άλλες ιατρικές επιπλοκές, η πλειοψηφία των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 και 2 μπορούν να συμμετέχουν και να ωφεληθούν από τουλάχιστον 30-60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Κάθε φορά που σκοπεύετε να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης πρέπει να συμβουλεύεστε το διαβητολόγο.
Διαβήτης τύπου 1
Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του βραχυπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης και συστήνεται στους περισσότερους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
Επειδή συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της γλυκόζης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα επίπεδα της γλυκόζης τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της άσκησης. Επίσης, θα πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα για να αποφύγουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που οφείλονται στη γλυκόζη.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παρόλο που η άσκηση γενικά έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της γλυκόζης, για κάποια άτομα με διαβήτη τύπου 1, ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία, δηλ. υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα επίπεδα της γλυκόζης προτού ξεκινήσουν την άσκηση ήταν υψηλά. Η παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης πριν και μετά την άσκηση και η καταγραφή της γλυκαιμικής αντίδρασης του οργανισμού σας σε διαφορετικές σωματικές ασκήσεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία για ασφαλή άσκηση στα άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Διαβήτης τύπου 2
Ο καθιστικός (ή παθητικός) τρόπος ζωής αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 και η μεγάλη έκταση στην οποία παρατηρείται η παχυσαρκία στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται σε υψηλό βαθμό με την απουσία σωματικής δραστηριότητας.
Όταν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να μειωθεί μάζα του σώματος και κατά συνέπεια να μειωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και γυμνάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις A1c (μέσος όρος τιμών του σακχάρου το τελευταίο τρίμηνο) από ότι τα άτομα που δεν γυμνάζονται καθόλου. Σε συνδυασμό με θεραπεία από ειδικό διατροφολόγο, η άσκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2.
Επιπρόσθετα, η άσκηση αποτελεί εργαλείο κλειδί για την αποφυγή μιας από τις κυριότερες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2-τις καρδιαγγειακές νόσους. Οι έρευνες απέδειξαν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της πίεσης του αίματος.
Περισσότερα για την άσκηση…
Πηγή:
American Diabetes Association

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με μέτρια σωματική δραστηριότητα - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με μέτρια σωματική δραστηριότητα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν μέσω μέτριας σωματικής άσκησης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.