Τι είναι ο διαβήτης;

diabetes600
diabetes600

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται είτε όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.
Υπεργλυκαιμία ή αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, είναι ένα κοινό αποτέλεσμα του σακχάρου του οργανισμού που δεν έχει ρυθμιστεί και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε σοβαρές βλάβες πολλά από τα συστήματα του σώματος, ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα και στα αιμοφόρα αγγεία.
Ο Διαβήτης τύπου 1 (παλαιότερα γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης με απαρχή στην παιδική ηλικία του ατόμου) χαρακτηρίζεται από έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης και απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική έκκριση ούρων (πολυουρία), δίψα (πολυδιψία), συνεχή πείνα, απώλεια βάρους, βλάβες στην όραση και κόπωση. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.
Ο Διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόταν μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή ενήλικος) προκύπτει από αναποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από το σώμα. Από διαβήτη τύπου 2 πάσχει σε όλο τον κόσμο, το 90% των ατόμων με διαβήτη και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και στην έλλειψη σωματικής άσκησης.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα του διαβήτη τύπου 1, αλλά συχνά είναι λιγότερο έντονα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, η νόσος να διαγνωστεί αρκετά χρόνια μετά την εμφάνισή της, όταν θα έχουν ήδη προκύψει επιπλοκές.
Έως πρόσφατα, αυτός ο τύπος διαβήτη είχε παρατηρηθεί μόνο στους ενήλικες, αλλά πλέον τον συναντάμε και στα παιδιά.
• Διαβήτης της κύησης ονομάζεται η υπεργλυκαιμία με σημείο έναρξης ή την πρώτη διάγνωση κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης.
Τα συμπτώματα του διαβήτη κύησης είναι παρόμοια με εκείνα του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης κύησης πιο συχνά διαγιγνώσκεται στον προγεννητικό έλεγχο, παρά λόγω της παρουσίας κάποιων συμπτωμάτων.
Διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης (IGT) και μειωμένη γλυκαιμία νηστείας (IFG) αποτελούν ενδιάμεσα στάδια για τη μετάβαση μεταξύ της φυσιολογικής κατάστασης του οργανισμού και της νόσου του διαβήτη. Τα άτομα με IGT είτε IFG διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, αν και αυτό δεν είναι αναπόφευκτο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα