Τι σημαίνει «διατροφή για το διαβήτη»;

Diabetes Mellitus 600
Diabetes Mellitus 600

Θα ήταν πολύ πιο εύκολο εάν ο διαβήτης έμοιαζε περισσότερο στις αλλεργίες σε τροφές και έτσι θα μπορούσατε απλά να αποφύγετε ένα είδος τροφής, να παραμείνετε σταθεροί στην υγιεινή διατροφή, να παίρνετε τα φάρμακά σας και με αυτόν τον τρόπο να διαχειρίζεστε την υγεία σας. Δυστυχώς, το να πάσχει κάποιος από διαβήτη σημαίνει ότι 24 ώρες το 24-ωρο θα πρέπει να να ισορροπεί ανάμεσα στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μιας ολόκληρης κατηγορίας τροφών (τους υδατάνθρακες) τους οποίους επιτρέπεται να καταναλώσει. Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ασθενής που έχει πρόσφατα διαγνωσθεί με σάκχαρο ρωτάει το εξής: «Ποια είναι είναι η σωστή διατροφή για το διαβήτη που θα πρέπει να ακολουθήσω»; Ευτυχώς, γρήγορα ανακαλύπτει ότι η υγιεινή διατροφή που σχετίζεται με το διαβήτη δεν είναι κάποιο σχέδιο διατροφής το οποίο είναι αυστηρό και βασίζεται στη στέρηση και ότι η έννοια της ’διατροφής του διαβητικού’ βασίζεται κυρίως σε μύθους. Σε αντίθεση με κάποια δίαιτα, η διατροφική διαχείριση του διαβήτη συνήθως, ενέχει διατροφικές αλλαγές οι οποίες ισορροπούν με μέτρο ανάμεσα στον έλεγχο των υδατανθράκων και στις υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και χρειάζεται να χάσουν βάρος, οι παραπάνω αλλαγές στη διατροφή ουσιαστικά ενέχουν τον έλεγχο θερμίδων και λήψης υδατανθράκων (και φυσικά θα πρέπει να συνδυάζονται με ένα κατάλληλο σχήμα σωματικής άσκησης. Ένας ειδικευμένος διατροφολόγος στο διαβήτη θα αποτελέσει την πηγή μάθησης για το εξατομικευμένο διατροφικό σχήμα και τις κατάλληλες επιλογές τροφών που χρειάζεστε για να καταφέρετε να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βάρος σας και αν χρειαστεί και το διαβήτη σας.
Τα καλά νέα είναι ότι η καλύτερη δίαιτα για ένα άτομο που νοσεί από διαβήτη, στην πραγματικότητα είναι η ίδια υγιεινή διατροφή που θα ήταν κατάλληλη για οποιονδήποτε θα ήθελε να τρέφεται υγιεινά. Όπως και ο υπόλοιποι άνθρωποι, έτσι και τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν ως επί το πλείστον τροφές ολικής άλεσης οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και έχουν μεγάλη διατροφική αξία-δηλαδή, φυσικές-μη επεξεργασμένες τροφές οι οποίες σας παρέχουν τη μεγαλύτερη υγιεινή και θρεπτική ’έκρηξη’ για τον περιορισμό των θερμίδων που λαμβάνετε. Στην κυριολεξία συμπεριλαμβάνονται όλες οι τροφές με λαχανικά , τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα , το άπαχο κρέας και τα πουλερικά και το ψάρι. Αντιθέτως, όλοι χρειάζεται να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση τροφών οι οποίες είναι επεξεργασμένες και συχνά γεμάτες ραφιναρισμένη ζάχαρη και αλεύρι.
Με τη διάγνωση του διαβήτη σας παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας προς μια θετική κατεύθυνση. Εάν είστε ο τύπος της καλοπέρασης που σας αρέσουν τα ψητά με κρασί, ή ακόμη κι αν είστε άσχετος και καίτε ακόμη και τα τοστ, μπορείτε να δοκιμάσετε να ετοιμάσετε κάποια πιάτα τα οποία είναι κατάλληλα για το διαβήτη και να αφιερώστε κάποιο χρόνο για να μάθετε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί με όλους τους δυνατούς τρόπους-με την εμφάνιση, με τις μετρήσεις του σακχάρου στο σπίτι και στο ιατρείο του διαβητολόγου σας και με την ευεξία που θα νιώθετε κάθε μέρα.
Σχεδιασμός του μενού για το διαβήτη: Τι να μπορώ να τρώω;
Η αποκαλούμενη «διατροφή για το διαβήτη» δεν είναι ισόβια καταδίκη σε ένα αυστηρό και περιοριστικό σχήμα διατροφής. Δεν υπάρχει καμιά απόλυτη ’διατροφή για το διαβήτη’ την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι διαβητικοί. Αντιθέτως, η διατροφική διαχείριση του διαβήτη σημαίνει ότι ζείτε με ένα τρόπο ζωής ο οποίος ισορροπεί με μέτρο τις υγιεινές διατροφικές επιλογές σας.
Ένας ειδικευμένος διατροφολόγος στο διαβήτη θα αποτελέσει την πηγή μάθησης για το εξατομικευμένο διατροφικό σχήμα και τις κατάλληλες επιλογές τροφών που χρειάζεστε για να καταφέρετε να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το το διαβήτη σας.
Δείτε ακόμη:
Διατροφή ανάλογα με τον τύπο διαβήτη


Ο έλεγχος των υδατανθράκων


Γλυκαιμικός Δείκτης-Γλυκαιμικό Φορτίο


Διαχείριση σωματικού βάρους


Παρακολουθήστε τα επίπεδα της γλυκόζης


Το πρόγραμμα των γευμάτων σας


Αμυλώδεις τροφές
Φρούτα


Λιπαρές τροφές και γλυκά


Συμπληρώματα διατροφής

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα