Ο έλεγχος των υδατανθράκων

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους, τις μερίδες του φαγητού, τη συχνότητα των γευμάτων και τους υδατάνθρακες.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους, τις μερίδες του φαγητού, τη συχνότητα των γευμάτων και τους υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες στην τροφή που λαμβάνετε αποτελούν την κύρια πηγή γλυκόζης του οργανισμού. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα, η οποία χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τα κύτταρα του οργανισμού.

Τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, τις αμυλώδεις τροφές όπως τις πατάτες, το καλαμπόκι και τα μακαρόνια και τις τροφές που βασίζονται στα σιτηρά όπως το ψωμί και τα δημητριακά.

Υδατάνθρακες επίσης βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Το να νοσεί κάποιος από διαβήτη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρέσει εντελώς από τη δίαιτα του τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις τροφές αυτές περιέχουν θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά για την διατήρηση της καλής υγείας. Ωστόσο, η λήψη τους θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά και θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνεται χρήση και άλλων εργαλείων μείωσης της γλυκόζης όπως η σωματική άσκηση για να εξισορροπήσετε τις επιδράσεις τους.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικές περιστάσεις όπως ένα κομμάτι τούρτας γενεθλίων μπορεί να αποτελέσουν έναν πειρασμό στον οποίο θα ενδώσουν, με την προϋπόθεση ότι οι μερίδες θα είναι ελεγχόμενες και ότι θα τις έχουν υπολογίσει στο σύνολο της επιτρεπτής λήψης υδατανθράκων και θερμίδων.

Η προσεκτική μεταγευματική (που ακολουθεί το γεύμα) μέτρηση του σακχάρου και η καταγραφή των αποτελεσμάτων σε ημερολόγιο αποτελεί ένα εξαίρετο εργαλείο για την κατανόηση της επίδρασης των τροφών στα επίπεδα της γλυκόζης σας.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα σε συνεργασία με το διαβητολόγο σας είναι ο καλύτερος τρόπος να καθορίσετε την βέλτιστη ημερήσια ποσότητα λήψης υδατανθράκων.

Άλλοι διατροφικοί παράγοντες

Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά σε ένα γεύμα –συμπεριλαμβανομένων των ινών, των λιπαρών και των πρωτεϊνών-μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που οι υδατάνθρακες επιδρούν στα επίπεδα της γλυκόζης. Η πίτσα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Είναι ‘περιβόητη’ για τον τρόπο που προκαλεί μια καθυστερημένη αύξηση της γλυκόζης στα άτομα με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθυστερεί την απορρόφηση υδατανθράκων στα έντερα.

Και οι τροφές που περιέχουν ίνες, παρόλο που συμπεριλαμβάνονται στους υδατάνθρακες, συνήθως προκαλούν λιγότερο έντονες αυξήσεις στα επίπεδα της γλυκόζης επειδή δεν απορροφούνται από τη γαστρεντερική οδό.

Δεν είναι ίδιοι όλοι οι υδατάνθρακες

Τέλος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι οι μεταβολικές αντιδράσεις στις τροφές είναι εξατομικευμένες και ένα γεύμα που στέλνει τις τιμές του σακχάρου σε ένα άτομο στο ζενίθ μπορεί απλά να προκαλέσει μια μικρή διακύμανση σε ένα άλλο.

Η καθημερινή αυτοεξέταση του σακχάρου σας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να ανακαλύψετε τον προσωπικό σας τρόπο αντίδρασης στις τροφές.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Αμφιλεγόμενα θέματα για τη διατροφή στο Διαβήτη - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Αμφιλεγόμενα θέματα για τη διατροφή στο Διαβήτη

Πολλά είναι, κατά καιρούς, τα αμφιλεγόμενα θέματα που σχετίζονται με την κατάλληλη διατροφή στο διαβήτη, και αφορούν τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων που βοηθούν ή όχι στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
Περισσότερα

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο του διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Το βόειο κρέας και το αρνί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, ένα μέταλλο που συνδέεται με την “ενεργοποίηση” του…