Κρέας και υποκατάστατα κρέατος

Η ομάδα του κρέατος και των υποκατάστατων κρέατος περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, το τυρί, τα ψάρια και το τόφου(τυρί από σόγια).

Το κρέας και τα υποκατάστατα κρέατος περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Τα παραδείγματα κρέατος και υποκατάστατων κρέατος περιλαμβάνουν:

κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι, τόνο ή άλλο ψάρι σε κονσέρβα, αυγά, φυστικοβούτυρο, τόφου, τυρί κότατζ (ανθότυρο), τυρί, χοιρινό, αρνί, γαλοπούλα

Πόση ποσότητα είναι μια μερίδα κρέατος και υποκατάστατων κρέατος;

Το κρέας και τα υποκατάστατά του μετρώνται σε ουγγιές (1 ουγγιά=28,35 γραμμάρια). Παρακάτω δίνονται κάποια παραδείγματα:

Παραδείγματα μερίδας 1 ουγγιάς:

1 αυγό ή 2 κουταλάκια του γλυκού φυστικοβούτυρο

Παραδείγματα μερίδας 2 ουγγιών:

1 φέτα (1 ουγγιά) γαλοπούλας + 1 φέτα (1 ουγγιά) τυρί με χαμηλά λιπαρά

Παραδείγματα μερίδας 3 ουγγιών:

3 ουγγιές (85 γραμμάρια) μαγειρεμένο άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι*.

*Τρεις ουγγιές κρέας (μετά το μαγείρεμα) είναι περίπου σε μέγεθος όσο ένα πακέτο τράπουλας.

Συμπληρώστε:

1. Πόσες ουγγιές κρέας και υποκατάστατα κρέατος τρώτε τώρα κάθε μέρα;

Τρώω _____ ουγγιές κρέατος και υποκατάστατων κρέατος ημερησίως.

2. Μάθετε πόσες ουγγιές κρέατος και υποκατάστατων κρέατος θα πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα.

Θα καταναλώνω _____ ουγγιές κρέατος και υποκατάστατων κρέατος την ημέρα.

3. Θα καταναλώνω τόσες ουγγιές κρέατος και υποκατάστατων κρέατος στο

πρωινό __________ κολατσιό ___________

γεύμα ______________ κολατσιό___________

δείπνο _____________κολατσιό ___________

Ποιοι είναι οι υγιεινοί τρόποι κατανάλωσης κρέατος και υποκατάστατων;

Να αγοράζετε κομμάτια βοδινού, ζαμπόν και αρνιού τα οποία έχουν ελάχιστο λίπος το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα.

Να τρώτε κοτόπουλο ή γαλοπούλα αφαιρώντας την πέτσα.

Να μαγειρεύετε το κρέας και τα υποκατάστατά του με τρόπους οι οποίοι είναι χαμηλοί σε λιπαρά:

Στη σχάρα

Στο φούρνο

Στο τηγάνι χωρίς λάδι

Στο γκριλ

Στον ατμό

Στο φούρνο μικροκυμάτων

· Για να τα κάνετε πιο γευστικά, χρησιμοποιήστε ξύδι, χυμό λεμονιού, σάλτσα σόγιας, ντομάτας, κέτσαπ, μπάρμπεκιου, βότανα και μπαχαρικά.

· Τα αυγά ψήστε τα ποσσέ ή σκέτα σε αντι-κολλητικό τηγάνι.

· Περιορίστε τις ποσότητες ξηρών καρπών, φυστικοβούτυρου και τηγανιτών φαγητών. Είναι τροφές με πολλά λιπαρά.

· Να κοιτάζετε τις ταμπέλες στις τροφές. Να επιλέγετε τυριά χαμηλά σε λιπαρά ή χωρίς καθόλου λιπαρά.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
χαρούπι
Περισσότερα

Χαρούπι: ένας παραμελημένος καρπός

Η σκόνη που προέρχεται από το αλεσμένο σάρκωμα του χαρουπιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα προϊόντα. Ανάμεσα στις διάφορες συνταγές, υπάρχουν αυτές για κέικ με χαρουπάλευρο σε συνδυασμό με άλευρο ολικής άλεσης ή αυτή για muffin με χαρούπι σε συνδυασμό με μέλι και πορτοκάλι χωρίς καμία άλλη επιπλέον γλυκαντική ουσία.