Ο διαβήτης περιπλέκει την ερωτική ζωή των γυναικών

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη είναι λιγότερο ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή, συγκριτικά με τις υγιείς συνομήλικές τους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics & Gynecology.

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη είναι λιγότερο ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή, συγκριτικά με τις υγιείς συνομήλικές τους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics & Gynecology.
Ενώ οι διαβητικοί άνδρες είναι γνωστό ότι έχουν επιρρέπεια σε σεξουαλικά προβλήματα, συγκεκριμένα ανικανότητα, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την ερωτική ζωή των γυναικών με διαβήτη.
Η Δρ Άλισον Ουάνγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησε σχεδόν 2.300 γυναίκες, ηλικίας 40-80 ετών από την Καλιφόρνια και διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο όσων έκανε θεραπεία με ινσουλίνη είχε μέτρια ή ελάχιστη σεξουαλική ικανοποίηση.
Το ένα τέταρτο των διαβητικών γυναικών που δεν έπαιρνε ινσουλίνη ανέφερε όμοια επίπεδα μη ικανοποίησης, ενώ λιγότερο από μια στις πέντε υγιείς γυναίκες έχει παρόμοιο πρόβλημα.
Το κενό ευχαρίστησης ίσχυε ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, τα περιττά κιλά, η θεραπεία οιστρογόνων και η προσωπική κατάσταση.
«Δεν είναι ότι οι γυναίκες με διαβήτη δεν ενδιαφέρονται για το σεξ. Οι γυναίκες της μελέτης είχαν περισσότερα ερωτικά προβλήματα, αλλά ενδιαφέρονταν για τον έρωτα και είχαν όμοια επίπεδα δραστηριοποίησης με τις υγιείς γυναίκες», εξηγεί η Δρ Ουάνγκ.
Περίπου το 6% των γυναικών έπαιρνε ινσουλίνη, ενώ το 15% όχι. Μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών, όσες έπαιρναν ινσουλίνη παραπονούνταν συχνότερα για προβλήματα λίπανσης του κόλπου και οργασμού, συγκριτικά με τις μη διαβητικές γυναίκες.
Τέλος, οι ασθενείς με επιπλοκές του διαβήτη όπως καρδιακή και νεφρική νόσο, ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ λιγότερο από μια φορά ανά μήνα.
Είναι πολλοί οι λόγοι που οι διαβητικές γυναίκες έχουν περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα. Το βάρος της χρόνιας νόσου επηρεάζει ψυχολογικά τη γυναίκα, καθώς επίσης και οι νευρικές βλάβες ως απόρροια της αύξησης του σακχάρου του αίματος.
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα