Για «κραχ» στο χώρο της Υγείας προειδοποιούν οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού

Συνεχίζεται το αδιέξοδο των προμηθευτών Υγείας και ακόμα και ένα μήνα μετά τις εκλογές και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καμία λύση και καμία ενέργεια δεν έχουν δρομολογηθεί για τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο προμηθειών Υγείας.
υγεία
υγεία

Συνεχίζεται το αδιέξοδο των προμηθευτών Υγείας και ακόμα και ένα μήνα μετά τις εκλογές και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καμία λύση και καμία ενέργεια δεν έχουν δρομολογηθεί για τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο προμηθειών Υγείας, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των ΣΕΠ, ΠΑΣΥΠΟΥ, ΠΑΣΠΥΤΕΝ.
Κάνοντας λόγο για επικείμενο τελεσίδικο «κραχ», οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού θέτουν τέσσερις επιτακτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει ευκαιρία διάσωσης του χώρου της Υγείας:
· Εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων και τη διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου παροχής υπηρεσιών Υγείας.
· Άμεση πληρωμή των οφειλών που εκκρεμούν από το 2010, χωρίς καμία περικοπή, έκπτωση ή ομόλογα.
· Επίλυση του τεράστιου προβλήματος που δημιουργήθηκε από την ανέντιμη υποχρεωτική ένταξη στο PSI+ των ομολόγων, τα οποία είχαν δοθεί για τα χρέη του 2008 και 2009 αλλά και συγκράτηση της σκληρής στάσης που τηρούν οι τράπεζες απέναντι στις εταιρίες των προμηθευτών Υγείας.
· Λήξη της «στάσης πληρωμής» που υιοθετείται και από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία που χρωστούν από το 2008, αλλά και από τα Νοσοκομεία και σχηματισμούς του ΙΚΑ που, «καλυπτόμενα πλέον πίσω από τον ΕΟΠΠΥ», ισχυρίζονται ότι δεν χρωστούν, ενώ έχουν αφήσει απλήρωτους τους προμηθευτές από το 2010.
Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών Υγείας, Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστήμων & Υγείας, Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού και Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού & σχετικών Υλικών, τονίζουν: «Δεν μπορεί πια η Πολιτεία να θεωρεί δεδομένο ότι οι προμηθευτές θα συνεχίσουμε εσαεί να χρηματοδοτούμε το σύστημα Υγείας, όπως μέχρι πρότινος. Απλούστατα αδυνατούμε, αφού πρώτα το ίδιο το Δημόσιο, με τις καταστροφικές πρακτικές του, μας οδήγησε σε χρεοκοπία. Είναι σαφές ότι, μαζί με τη χρεοκοπία των προμηθευτών, θα καταρρεύσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας από έλλειψη υλικών και υπηρεσιών. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί άμεσα μια βιώσιμη λύση, τόσο για τις απώλειες από το PSI+ όσο και για τα δάνεια των εταιρειών που καλύπτονταν με τα συγκεκριμένα ομόλογα. Η απογοήτευση και η απόγνωσή μας όμως, δυστυχώς, δεν έχουν σταματημό αφού ένα ακόμη χτύπημα ήρθε να προστεθεί στα αμέτρητα που έχουμε δεχθεί, καθώς, από δημοσιογραφικές φήμες, διαδίδονται ’σενάρια’ για πληρωμή των οφειλών του 2010 ’τοις μετρητοίς’ αν παρασχεθεί έκπτωση 20% από τους προμηθευτές, ενώ όποιος δεν δεχθεί να δώσει την έκπτωση, θα «τιμωρηθεί» παίρνοντας 30ετή ομόλογα. Για μια ακόμη φορά κανείς από τους ιθύνοντες δεν αναλογίστηκε ότι τα 30ετή ομόλογα ισοδυναμούν με ’τίποτα’ και κανείς δεν σκέφτηκε άραγε εάν μπορούν οι προμηθευτές να προσφέρουν τέτοια έκπτωση; Οι νέες πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τα σημερινά αδιέξοδα στην Υγεία, αλλά πάνω απ’ όλα για την επίλυση τους και να καλέσουν οι ίδιοι τους φορείς των προμηθευτών σε ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, ώστε να μην στερηθεί ο Έλληνας πολίτης το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία».
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αίτημα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για μειωμένο ωράριο στα άτομα με Διαβήτη
Περισσότερα

Αίτημα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για μειωμένο ωράριο στους εργαζόμενους με Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50%

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα εργαζομένων με Σακχαρώδη Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50% για μειωμένο ωράριο στην εργασία» απέστειλε…