Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Μεγάλο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 από την πόλη της Λάρισας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.).

Μεγάλο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 από την πόλη της Λάρισας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.).

Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στη σύγχρονη καλπάζουσα «επιδημία» του σακχαρώδη διαβήτη, έχει ως κεντρικό μήνυμα «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά»!

Το Ε.ΚΕ.ΔΙ., σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας (European Institute of Health – E.I.H.), την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), το Ροταριανό Όμιλο Αθηνών (Ρ.Ο.Α.) και τους τοπικούς Ροταριανούς Ομίλους των επιλεγμένων πόλεων, έχει αναλάβει τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία στο πλαίσιο της επείγουσας οδηγίας του νέου ερευνητικού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σχετικά με την ανάληψη δράσεων κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου και στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα, που είχε αφετηρία τη Λάρισα (30 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2012), θα συνεχιστεί στα Χανιά στις 13 – 15 Ιουλίου, στην Καβάλα στις 21 – 23 Σεπτεμβρίου, στη Δημητσάνα στις 12 – 14 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 9 – 11 Νοεμβρίου του 2012, μήνα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Κατά τη διάρκειά του, σε όλες τις πόλεις θα διενεργούνται επί τρείς (3) ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) δωρεάν εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου αφενός, μεν, να εντοπιστούν πάσχοντες από διαβήτη και να παραπεμφθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στα τοπικά Διαβητολογικά Ιατρεία, αφετέρου, δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη είναι καλά ρυθμισμένοι.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνται επιστημονικές Ημερίδες με τη συνεργασία των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων και άλλων φορέων, καθώς και τη συμμετοχή επιστημόνων από την τοπική κοινωνία. Οι επιστημονικές Ημερίδες θα διεξάγονται πάντα ημέρα Σάββατο. Την επόμενη ημέρα (Κυριακή), θα ακολουθεί ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ειδικοί επιστήμονες που θα συμμετέχουν θαενημερώνουν με τον πλέον έγκυρο τρόπο τον τοπικό πληθυσμό σχετικά με όλες τις σύγχρονες εξελίξεις γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη, την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο «σταθμό» του Προγράμματος, τα Χανιά, οι δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο,13 και 14 Ιουλίου (ώρες 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00), καθώς και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 (ώρες 10:00 – 14:00) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ξενοδοχείο Grecotel Kalliston.

Παράλληλα, η επιστημονική Ημερίδα για τους ιατρούς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιουλίου, ώρες 09:30 – 15:30, ενώ η ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό θα διεξαχθεί την επόμενη ημέρα, Κυριακή 15 Ιουλίου, ώρες 11:00 – 14:00, στο ίδιο ξενοδοχείο. Και στις δύο εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες που θα ενημερώσουν τόσο το ιατρικό, όσο και το γενικό κοινό για όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη και θα δώσουν το μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη μάχη για την αντιμετώπισή του.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα