Έρευνα: Το πρωινό προστατεύει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που τρώνε πρωινό καθημερινά είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι, να εμφανίσουν διαβήτη 2, ή να αυξήσουν το βάρος τους γύρω από την κοιλιά.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που τρώνε πρωινό καθημερινά είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι, να εμφανίσουν διαβήτη 2, ή να αυξήσουν το βάρος τους γύρω από την κοιλιά.

Ο ερευνητής Andrew Odegaard, του πανεπιστημίου της Μινεσότα, δήλωσε ότι ακόμα και το πρωινό για 4 έως 6 φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει.

Ο Robert E. Ratner, του American Diabetes Association, δήλωσε ότι πρόκειται για λογική συμβουλή, αν και δεν αποδεικνύει ότι το πρωινό ευθύνεται για τη διαφορά.

Το να έχει κάποιος τακτικές διατροφικές συνήθειες με 3 ισορροπημένα γεύματα είναι μάλλον καλύτερο από την περιστασιακή κατανάλωση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και επικίνδυνα υψηλό ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, δήλωσε.

Ωστόσο, επιστημονικά η έρευνα δεν προσφέρει απόδειξη, πρόσθεσε. Άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό καθημερινά είναι πιθανό να έχουν άλλες υγιεινές συνήθειες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη σχέση, δήλωσε.

Ο Ratner δεν έλαβε μέρος στην έρευνα που περιέλαβε περισσότερους από 5.000 άντρες και γυναίκες. Κανένας δεν είχε διαβήτη 2 στην έναρξη.

Στα 7 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, περιλαμβανομένης μιας ερώτησης σχετικά με το πόσες φορές την εβδομάδα έτρωγαν πρωινό. Παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια κατά μέσον όρο.

Άνθρωποι που κατανάλωναν πρωινό καθημερινά είχαν την καλύτερη εικόνα. Σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν πρωινό 3 ή λιγότερες φορές την εβδομάδα είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, 43% λιγότερες να γίνουν παχύσαρκοι και 40% λιγότερες να εμφανίσουν λίπος γύρω από την κοιλιά.

Άνθρωποι που κατανάλωναν πρωινό τουλάχιστον 4 έως 6 εβδομάδες την εβδομάδα, επίσης είχαν καλή εικόνα. Σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν πρωινό όχι περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη 2 και 25% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.

Τα ευρήματα έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη, όπως ηλικία, φύλο, φυλή, αλκοόλ, κάπνισμα, άσκηση, θερμίδες και πόσες φορές κατανάλωναν γρήγορο φαγητό εβδομαδιαίως.

Κανένα συγκεκριμένο πρωινό δεν ξεχώρισε ως καλύτερο. Τα ευρήματα ίσχυαν άσχετα από το είδος.

Ο Odegaard, δήλωσε ότι αυτό που καταναλώνει κάποιος για πρωινό επηρεάζει σαφώς τον κίνδυνο για τις συγκεκριμένες διαταραχές, δήλωσε ο Ratner.

Η Αμερικανική Ενωση για τον Διαβήτη συνιστά διατροφή πλούσια σε λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, φασόλια, πουλερικά ,ψάρια και άπαχο κρέας.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται σε συνέδριο και θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
freestyle libre
Περισσότερα

Η αποτελεσματικότητα του Freestyle Libre στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της ADA

Σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1C) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ενέσιμη ινσουλίνη, καταγράφει η πρώτη…