Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο Διαβήτη 2 στις γυναίκες

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και χρόνια φλεγμονή, αυξάνει με τον περισσότερο χρόνο που περνά καθισμένη.

Παρατεταμένος χρόνος καθιστικής ζωής μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 στις γυναίκες, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Όπως έδειξε η έρευνα, η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και χρόνια φλεγμονή, αύξανε με τον περισσότερο χρόνο που περνούσε καθισμένη. Στους άντρες δεν παρατηρήθηκε τέτοια σχέση,

Ακόμα και γυναίκες που ακολούθησαν μέτρια ή έντονη δραστηριότητα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για αρχικά σημάδια διαβήτη, αν επίσης ακολουθούσαν καθιστική ζωή για παρατεταμένες περιόδους, ανακάλυψε η έρευνα.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ’American Journal of Preventive Medicine’ ότι αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, θα έχουν εφαρμογή στις συστάσεις για τον τρόπο ζωής και παρεμβάσεις για την αλλαγή της συμπεριφοράς, καθώς υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της καθιστικής ζωής των γυναικών είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη χρόνιας νόσου.

Ο Thomas Yates, από το University of Leicester στη Βρετανία, ανέλυσε πληροφορίες περίπου 500 ανθρώπων στη Βρετανία που παρακολούθησαν πρόγραμμα διάγνωσης διαβήτη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν καθισμένοι τις καθημερινές την τελευταία εβδομάδα. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος για να εξετάσουν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη.

Κατά μέσον όρο οι γυναίκες δήλωσαν ότι περνούσαν 5 ώρες την ημέρα καθισμένες, ενώ οι άντρες 6 ώρες ημερησίως.

Στις γυναίκες, το παρατεταμένο κάθισμα συνδεόταν με την αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλά επίπεδα δεικτών φλεγμονής, περιλαμβανομένων των C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και ιντερλευκίνης-6.

Η ισχύς της σχέσης μειωνόταν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τον ΔΜΣ των γυναικών, υποδεικνύοντας ότι η παχυσαρκία θα μπορούσε να εξηγήσει μέρος της σχέσης. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί ενδεχομένως οι ορμόνες που απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό να είναι βλαπτικές για το μεταβολισμό.

Η έρευνα είχε περιορισμούς, στο ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν το χρόνο που κάθονταν, που ενδεχομένως μπορεί να μην είναι ακριβής και θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα