Η φρουκτόζη δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους

Λίγη επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αρκεί να μειώσετε την κατανάλωση άλλων υδατανθράκων, συμπεραίνει ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Νέα Υόρκη

Λίγη επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αρκεί να μειώσετε την κατανάλωση άλλων υδατανθράκων, συμπεραίνει ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν φρουκτόζη (που εμπεριέχεται σε τρόφιμα και ροφήματα) δεν αυξάνουν το σωματικό τους βάρος, συγκριτικά με εκείνους που τρώνε άλλους τύπους υδατανθράκων.

Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη του Νοσοκομείου St.Michael’s του Τορόντο ακολούθησαν μια σταθερή διατροφή με επιπλέον θερμίδες υπό τη μορφή άμεσης κατανάλωσης φρουκτόζης, τελικά πήραν επιπλέον κιλά.

«Η φρουκτόζη δεν διαφέρει σημαντικά από οποιαδήποτε άλλη πηγή υδατανθράκων», εξηγεί ο Δρ Τζον Σιεβενπάιπερ, ερευνητής στο καναδικό νοσοκομείο.

«Η μελέτη παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα ότι η φρουκτόζη από μόνη της δεν συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά όταν παρέχει στον οργανισμό επιπλέον ενέργεια (θερμίδες), τότε αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για το σωματικό βάρος», εξηγεί.

Αρκετές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο μελετούν την φρουκτόζη (που περιέχεται φυσικά στα φρούτα, ενώ προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα/αναψυκτικά) και τον ρόλο της στην αποθήκευση λίπους και αύξηση του βάρους ταχύτερα, απ’ ότι άλλοι υδατάνθρακες.

Ο Δρ Σιεβενπάιπερ και οι συνεργάτες του επαναξιολόγησαν όλες τις σχετικές μελέτες επί του θέματος (γινόταν σύγκριση της αύξησης βάρους σε άτομα που είχαν κάνει διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή άλλους υδατάνθρακες, κυρίως άμυλο ή γλυκόζη).

Σε 31 έρευνες είχαν συμμετάσχει συνολικά 637 άτομα, και όλοι έτρωγαν ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά η ομάδα της φρουκτόζης κατά μέσο όρο αντλούσε το 17% των συνολικών θερμίδων από τον εν λόγω υδατάνθρακα.

Οι συμμετέχοντες είχαν είτε φυσιολογικό, είτε περιττό βάρος ή ήταν παχύσαρκοι. Ορισμένα από τα διατροφικά σχήματα είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προάγουν την απώλεια βάρους, ενώ άλλα την διατήρηση ή αύξηση του.

Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, δεν διαπιστώθηκε διαφορά ως προς την απώλεια ή αύξηση του βάρους μεταξύ των συμμετεχόντων, αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο Annals of Internal Medicine.

Σε άλλες 10 μελέτες, με 119 συμμετέχοντες, η ομάδα με υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης, έτρωγε επιπλέον ζάχαρη απ’ ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν μια «κανονική» διατροφή, που μεταφραζόταν σε διπλάσια ποσότητα ζάχαρης, συγκριτικά με άτομα που κατανάλωναν ίδιες θερμίδες.

Στο διατροφικό αυτό σχήμα, κατά μέσο όρο σε μιάμιση εβδομάδα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν και έπιναν περισσότερη ζάχαρη, πήραν 544 γραμμάρια περισσότερα από τους λοιπούς συμμετέχοντες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές δεν είναι η φρουκτόζη από μόνη της που προκαλεί την αύξηση του βάρους. Μια πηγή θερμίδων δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Ωστόσο, το σύνολο των καταναλισκόμενων θερμίδων τελικά συντελεί σε περιττά κιλά.

Όπως εξηγεί ο Δρ Σιεβενπάιπερ, σύμφωνα με μια επιστημονική θεραπεία, ο τρόπος που η φρουκτόζη μεταβολίζεται από το ήπαρ καθιστά τα άτομα που υπερκαταναλώνουν φρουκτόζη να αποκτούν αντίσταση ινσουλίνης, εν αντιθέσει με αυτούς που προτιμούν άλλους υδατάνθρακες.

Η καναδική ομάδα δε μελέτησε τα επίπεδα ινσουλίνης στους συμμετέχοντες και έτσι δεν υπάρχουν παρατηρήσεις για τις επιπτώσεις της φρουκτόζης στην ινσουλίνη. Επίσης δεν αποδεικνύεται πως το βάρος κατανέμεται στα άτομα που τρώνε πολλή φρουκτόζη.

Ο Δρ Φρανκ Χου, διατροφολόγος-ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη εξηγεί ότι η φρουκτόζη μπορεί να αυξήσει το λίπος στην κοιλιακή χώρα και τα όργανα της κοιλιάς, συγκριτικά με την γλυκόζη. Το κοιλιακό λίπος έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τα καρδιακά νοσήματα και τον διαβήτη.

Πηγή: http://www.in.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μια νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες παρενέργειες από τη θεραπεία του διαβήτη με γλιταζόνη

Μια μελέτη σε ποντίκια εξέτασε τις διαφορές μεταξύ των δύο μορφών της πρωτεΐνης PPARgamma, στόχος των φαρμάκων του…