Νέο μνημόνιο: Έμφαση στη φαρμακευτική δαπάνη

“Οι κύριοι στόχοι μας είναι να φέρουμε τις φαρμακευτικές δαπάνες πιο κοντά στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στη διοίκηση του συστήματος Υγείας”.
μνημόνιο
μνημόνιο

’Οι κύριοι στόχοι μας είναι να φέρουμε τις φαρμακευτικές δαπάνες πιο κοντά στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να συνεχίσει η μεταρρύθμιση στη διοίκηση του συστήματος Υγείας’.
Με τη φράση αυτή περιγράφονται στο νέο μνημόνιο οι στόχοι για τη διαμόρφωση των δαπανών Υγείας.
Το σχετικό απόσπασμα αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στη φαρμακευτική δαπάνη, προβλέποντας τα εξής:
Για το 2012, έχουμε θέσει ως στόχο τη μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα εξωτερικών ασθενών (Ταμεία) από το 1,9% στο 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ διαμορφώνεται στα 215 δισ. ευρώ, η δαπάνη θα ανέλθει φέτος στα 3,225 δισ., έναντι 4,085 δισεκατομμυρίων.
Οι κύριες ενέργειες αφορούν:
Προώθηση της χρήσης γενοσήμων (πχ. μέσω υποχρεωτικής συνταγογράφησης κατά ενεργό ουσία), τη μείωση στη μέγιστη τιμή των φαρμάκων, τη μείωση των ορίων φαρμάκων και την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων για τα οποία ισχύει η συμμετοχή.
Rebate
Ένας αυτόματος μηχανισμός ανάκτησης κεφαλαίων θα εγγυάται ότι η δαπάνη για τα φάρμακα εξωτερικών ασθενών για το 2012 – 2015 δεν θα ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού, μέσω του νέου Ταμείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Θα ολοκληρώσουμε, επίσης, τις εισαγωγές νέων και πιο αποτελεσματικών, ως προς το κόστος, συμβάσεων με γιατρούς και θα υιοθετήσουμε ενιαίες συνθήκες για την αγορά των υπηρεσιών Υγείας.
Για τον εξορθολογισμό του συστήματος και την εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας, θα συγχωνεύσουμε όλα τα Ταμεία Υγείας στον ΕΟΠΥΥ και θα μεταφέρουμε την ευθύνη στο υπουργείο Υγείας.
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Παράταση για τα μηχανογραφικά υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις
Περισσότερα

Λήγει σήμερα η παράταση για τα μηχανογραφικά υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

Μηχανογραφικά: Παράταση πήρε η υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην…
syned_16-07-2014
Περισσότερα

ΣΥΝΕΔ: Μη αναστρέψιμος ο νεανικός διαβήτης

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας με αφορμή τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη  σχετικά με το θέμα της ένταξης του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη τύπου 1 στον πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων του ΚΕΠΑ.

γενόσημα
Περισσότερα

Αμετακίνητο το υπουργείο Υγείας στο στόχο για διπλάσια χρήση γενόσημων φαρμάκων

Κατηγορηματικά αμετακίνητος στο στόχο για αύξηση στο 50% της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, από το σημερινό 25%, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.