Επιπλέον φόροι στα μη υγιεινά τρόφιμα

Αυστηρό πλαίσιο για την αποφυγή κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων, εισηγείται στο υπουργείο Υγείας η Επιστημονική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής.

Αυστηρό πλαίσιο για την αποφυγή κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων, εισηγείται στο υπουργείο Υγείας η Επιστημονική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής.
Η επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη, παρουσία του ειδικού γραμματέα κ. Κώστα Παταβούκα και της καθηγήτριας κ. Αθηνάς Λινού, προκειμένου να καθορίσει την κατεύθυνση των δράσεων για μία πιο υγιεινή διατροφή.
Για το σκοπό αυτό, θα παραδώσει – στις 30 Μαρτίου – σχετικό πόρισμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι βασικές αρχές του πορίσματος θα είναι οι εξής:
Μέτρα νομοθετικού περιεχομένου, τα οποία στόχο θα έχουν τον περιορισμό των trans λιπαρών οξέων, των κορεσμένων λιπαρών οξέων, του αλατιού και της ζάχαρης σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης.
Αύξηση των φόρων σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα, σε ζάχαρη και μείωση των φόρων σε τρόφιμα που προάγουν την υγεία (φρούτα, λαχανικά).
Δράσεις που στόχο έχουν την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού (εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές, εργαζόμενους) για τη διατροφική αξία των παραπάνω προϊόντων. Ταυτόχρονη προβολή των παραγόμενων, ανά περιφέρεια, αγροτικών προϊόντων.
Κατάρτιση και προβολή καθημερινού διαιτολογίου χαμηλού κόστους και αποτελούμενο από ελληνικά προϊόντα για τις οικογένειες.
Δημιουργία εθνικού διαιτολογίου και ποσοτολογίου για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, με στόχο την προστασία της υγείας των νοσηλευόμενων και των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία, μέσω της ομαδικής τροφοδοσίας των νοσοκομείων. Καθορισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών προμηθευόμενων τροφίμων. Προτεραιότητα στην προμήθεια ελληνικών προϊόντων.
Τροποποίηση και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος διαιτολογίου και ποσοτολογίου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Διαμόρφωση διατροφικών οδηγιών – ενιαίου διαιτολογίου για τα φοιτητικά εστιατόρια και τις μονάδες εστίασης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Αξιοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων για τη διάθεση τροφίμων σε μαθητές νηπιαγωγείων και ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (φρούτα και λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα).
Επιβολή υποχρεωτικής αναγραφής των θερμίδων στο μενού και τους καταλόγους των εστιατορίων.
Εξέταση του ενδεχόμενου περιορισμού της έκθεσης των παιδιών σε διαφημίσεις τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα