Κίνδυνος θανάτου για τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η χορήγηση βιταμινούχων συμπληρωμάτων στα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη στο The American Journal of Cardiology.

Νέα Υόρκη

Στα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η χορήγηση βιταμινούχων συμπληρωμάτων, μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Cardiology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Βασεκ καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Ιατρικό Κέντρο του Κάνσας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 10.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι το 70% είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D και διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχεδόν διπλασιάζει την πιθανότητα θανάτου, ενώ η αντιμετώπισή της με χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής μειώνει τον κίνδυνο αυτό κατά 60%.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επανεξέτασαν στοιχεία από 10.899 ενήλικες των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ορού ελέχθησαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κάνσας και προέκυψε ότι πάνω από το 70% είχε κάτω από 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου, δηλαδή το όριο που θεωρείται επαρκές για καλή σωματική υγεία.

Μετά από συνεκτίμηση του ιατρικού ιστορικού των ασθενών, των φαρμάκων και άλλων παραγόντων, οι καρδιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη, 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση και 30% πιο πιθανό να υποφέρουν από μυοκαρδιοπάθεια, συγκριτικά με τα άτομα χωρίς ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Συνολικά, όσοι είχαν ανεπάρκεια είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με όσους είχαν επάρκεια βιταμίνης D. Επίσης, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα άτομα που πήραν συμπλήρωμα βιταμίνης D, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν περίπου 60% μειωμένος από την υπόλοιπη ομάδα, αν και η επίδραση ήταν ισχυρότερη μεταξύ εκείνων που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D την περίοδο που εξετάστηκαν στο νοσοκομείο.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη D είναι αιτία των προβλημάτων που αναδείχθηκαν, καθώς παράγοντες όπως η καρδιακή νόσος μπορεί να ευθύνονται για τις διαφορές στην υγεία και τις διαφοροποιήσεις ως προς τα επίπεδα της βιταμίνης D, μεταξύ των συμμετεχόντων στο δείγμα της έρευνας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με την περιορισμένη έκθεση του ανθρώπου στην ηλιακή ακτινοβολία κυρίως και λιγότερο με την διατροφή. Ο οργανισμός μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Πάντως συγκεκριμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Για τη δημιουργία επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D από τον οργανισμό απαιτείται τουλάχιστον 20λεπτη έκθεση στον ήλιο καθημερινά κυρίως τις θερμές περιόδους του έτους.

Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό σε όλες τις χώρες του πλανήτη και δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D κρίνεται πολλές φορές απαραίτητη και αναγκαία. Οι ενήλικοι πρέπει να παίρνουν μεταξύ 1.000 και 2.000 IU βιταμίνης D καθημερινά.

Πηγή: www.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Γεγονότα υπερμετάδοσης είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Princeton
Περισσότερα

Γεγονότα υπερμετάδοσης είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Princeton

Η μεγαλύτερη έρευνα ιχνηλάτησης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά παίζουν καίριο ρόλο στην μετάδοση…