Coca-Cola: Έγκριση γλυκοζιτών στεβιόλης (στέβια) ως γλυκαντικής ύλης

Η Coca-Cola στην Ευρώπη, με ανακοίνωσή της, καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης («στέβια») ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά.

Η Coca-Cola στην Ευρώπη, με ανακοίνωσή της, καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης («στέβια») ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά. «Η απόφαση αυτή-σημειώνεται- ανοίγει το δρόμο, ώστε η Εταιρεία να προσφέρει περισσότερα απολαυστικά προϊόντα με λιγότερες θερμίδες».

Η Πρόεδρος της Coca-Cola Ευρώπης, Dominique Reiniche, δήλωσε: «Η Coca-Cola Ευρώπης καλωσορίζει την έγκριση της στέβια ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά σε όλη την Ευρώπη. Η προσθήκη της στέβια στο εύρος των γλυκαντικών που ήδη χρησιμοποιούμε στα αναψυκτικά μας, μας δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες να πρωτοπορήσουμε με πιο απολαυστικά προϊόντα στους καταναλωτές μας. Πρόκειται για ένα ακόμα ορόσημο, στη συνεχή προσπάθειά μας να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για κάθε περίσταση και τρόπο ζωής».

Καθώς η στέβια ως γλυκαντική ύλη για χρήση σε τρόφιμα και ποτά έχει εγκριθεί στη Γαλλία από το 2009, η The Coca-Cola Company ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που λάνσαρε ρόφημα με συνδυασμό στέβια και άλλων γλυκαντικών φυσικής προέλευσης. Από το Μάρτιο του 2010, η Fanta Χωρίς Ανθρακικό με στέβια διατίθεται στους Γάλλους καταναλωτές με 30% λιγότερη ζάχαρη.

Για την The Coca-Cola Company η καινοτομία στο θέμα των γλυκαντικών αποτελεί αντικείμενο έρευνας για σχεδόν 50 χρόνια, με στόχο να προσφέρει ποικιλία προϊόντων για δροσιά, απόλαυση και ενυδάτωση.

Η χρήση της στέβια στα προϊόντα της εταιρείας, είναι το αποτέλεσμα 6 ετών πρωτοποριακής συνεργασίας μεταξύ της The Coca-Cola Company και της Cargill, για την παραγωγή μιας γλυκαντικής ύλης μηδενικών θερμίδων φυσικής προέλευσης.

Στην ανακοίνωση τέλος σημειώνεται:

1. Η στέβια (stevia rebaudiana) είναι θαμνώδες φυτό της οικογένειας των χρυσανθέμων, το οποίο έχει μακρόχρονη ιστορία ως γλυκαντική ύλη. Το φυτό αυτό αναπτύσσεται, συλλέγεται και χρησιμοποιείται στη Νότιο Αμερική ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά εδώ και δύο αιώνες. Η φυλή των Γκουαράνι της Παραγουάης ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν κονιορτοποιημένα φύλλα του φυτού στέβια για να δώσουν γλυκιά γεύση σε ποτά.

2. Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προέβη σε αξιολόγηση της ασφάλειας των γλυκοζιτών στεβιόλης και καθόρισε μια Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ΑΗΠ) για την ασφαλή κατανάλωσή τους. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται σήμερα με την τελική ρυθμιστική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την γλυκαντική ύλη από στέβια.

3. Η ασφαλής χρήση της στέβια που χρησιμοποιούμε έχει τεκμηριωθεί, μέσα από περισσότερα από 25 χρόνια επιστημονικής έρευνας των γλυκών ουσιών των φύλλων του φυτού στέβια και τη δημοσίευση μελετών για την ασφάλεια στο πλαίσιο ενός αυστηρού και αναλυτικού επιστημονικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της The Coca-Cola Company και της Cargill.

4. Οι γλυκαντικές ύλες από στέβια έχουν μακροχρόνια ιστορία και χρησιμοποιούνται ήδη σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Παραγουάη, ενώ επιτρέπεται η χρήση τους σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Καναδά, Γαλλία, Μεξικό, Ιαπωνία Κορέα, Ταιβάν, Κίνα, Ρωσία, Αυστραλία, Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, Κολομβία, Περού, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία, Μαλαισία, Γκάνα, Τουρκία, Μαρόκο και Νιγηρία.

5. Σήμερα, η The Coca-Cola Company διαθέτει, παγκοσμίως, περισσότερα από 30 ανθρακούχα και μη προϊόντα με συνδυασμό στέβια και άλλων γλυκαντικών φυσικής προέλευσης.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα