Διαβητικός μέχρι το 2030 ο ένας στους δέκα ενήλικες

Προβλέψεις IDF
Προβλέψεις IDF

Ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη έως το 2030, σύμφωνα με προβλέψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF).

Σε έκθεσή της , η IDF αξιοποιεί στοιχεία για τη γήρανση του πληθυσμού και τις δημογραφικές αλλαγές και καταλήγει στην εκτίμηση πως 552 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσούν από διαβήτη στο τέλος των δύο επόμενων δεκαετιών.
Ο αριθμός συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές διαβήτη
Η IDF διαβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων της νόσου κατά 90% ακόμα και στην Αφρική όπου έως σήμερα ο κύριος εχθρός ήταν τα λοιμώδη νοσήματα. Επειδή, δε, οι υπολογισμοί δεν έλαβαν υπ’ όψιν την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας, η IDF τονίζει πως είναι… συντηρητικοί!
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 346 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν ήδη από διαβήτη, με 1,3 εκατομμύρια από αυτούς να πεθαίνουν ετησίως από επιπλοκές της νόσου τους. Το 80% των θανάτων καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο ΠΟΥ εκτιμά πως οι θάνατοι από διαβήτη θα διπλασιαστούν έως το 2030, ενώ θεωρεί πως οι προβλέψεις της IDF αντιπροσωπεύουν έναν αληθινό κίνδυνο.
«Οι υπολογισμοί της IDF έχουν λογική και είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση στο μέλλον», δήλωσε η δρ Γκόικα Ρόγκλικ, επικεφαλής της Μονάδας Διαβήτη του ΠΟΥ. «Δεν μπορούμε, όμως, να ξέρουμε με βεβαιότητα πως θα συμβεί αυτό».
Όπως εξήγησε η δρ Ρόγκλικ, οι τόσο δυσοίωνες προβλέψεις για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη σχετίζονται με την γήρανση του πληθυσμού και όχι με την παχυσαρκία, η οποία προκαλεί τον τύπου 2 διαβήτη – την συχνότερη, δηλαδή, μορφή της νόσου.
Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό των μελλοντικών κρουσμάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, με την υιοθέτηση των απαιτούμενων μέτρων του τρόπου ζωής.
«Η διαφαινόμενη τάση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μιλάμε για μια σοβαρή ασθένεια, με ολέθριες επιπλοκές, που κοστίζει χρόνια στη ζωή», είπε. «Και είναι κρίμα, διότι πολλά από τα κρούσματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν».
Πηγή: http://www.tanea.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο υπαίθριος τεχνητός φωτισμός τη νύχτα (LAN) σχετίζεται με μειωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε τεχνητό φως εξωτερικού χώρου τη νύχτα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο υπαίθριος τεχνητός φωτισμός τη νύχτα (LAN) σχετίζεται με μειωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη