Φάρμακο βελτιώνει την ερωτική ζωή των διαβητικών

Ένα πειραματικό φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία φαίνεται πως μπορεί να βελτιώνει σημαντικά την ερωτική ζωή των πασχόντων από διαβήτη, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης εξαιτίας του.

Το φάρμακο λέγεται αβαναφίλη και σε μελέτη με 390 εθελοντές διαπιστώθηκε πως βελτιώνει σημαντικά την σεξουαλική λειτουργία, ανεξάρτητα από το είδος του διαβήτη (τύπος 1 ή τύπος 2), τη διάρκειά του και την σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα προβλήματα στύσης είναι πολύ συνηθισμένα στους διαβητικούς άντρες, καθώς προσβάλλουν ποσοστό 35-50% από αυτούς. Μάλιστα, στο 40% των περιπτώσεων, οι πάσχοντες μαθαίνουν ότι έχουν διαβήτη όταν πηγαίνουν στον γιατρό εξαιτίας της στυτικής δυσλειτουργίας.

Στη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 47ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), στη Λισαβώνα, συμμετείχαν άντρες μέσης ηλικίας 58 ετών, οι οποίοι ήταν διαβητικοί επί 11 χρόνια κατά μέσον όρο και ταλαιπωρούνταν από την στυτική δυσλειτουργία επί πέντε έως έξι χρόνια.

Η πλειονότητα των εθελοντών έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη, ενώ το 10% είχε τύπου 1 – την ινσουλινοεξαρτώμενη μορφή της νόσου, που δεν σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίργουϊν Γκόλντσταϊν, διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Αλβαράντο, στην Καλιφόρνια, άλλοι από τους άντρες πήραν το πειραματικό φάρμακο και άλλοι μια ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).

Οι άντρες της πρώτης ομάδας παρουσίασαν σημαντικά άμβλυνση της δυσλειτουργίας τους, κατορθώνοντας να έχουν επιτυχημένη σεξουαλική επαφή σε χρονικό διάστημα που κυμαινόταν από 15 λεπτά μέχρι 6 ώρες από τη λήψη του φαρμάκου.

Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες της αγωγής με την αβαναφίλη ήταν πονοκέφαλος, ρινοφαρυγγίτιδα, εξάψεις και συνάχι.

Προγενέστρες μελέτες έχουν δείξει πως η αβαναφίλη μπορεί να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία και σε άντρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή, εξαιτίας καρκίνου του προστάτη.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
τραγωδια, καρκινοπαθης. καρκινος, γλυκουλι, φωτια, μανδρα, αττικη
Περισσότερα

Από την φωτιά στην Αττική, στον ΕΟΠΥΥ της Καλλιθέας! Η αρχαία τραγωδία αποτελούσε για τον θεατή κάθαρση, η σύγχρονη τραγωδία σε "καθαρίζει"!

Ζούμε στην Ελλάδα, μια χώρα που η λέξη “τραγωδία” έχει τη δική της σημασία. Στην αρχαιότητα, ο Αριστοτέλης θεωρούσε…