Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια – ίσως γιατί ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο «ζάχαρο» και δεν το αντέχει σε μεγάλες δόσεις.
old_man_dementia
old_man_dementia

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια – ίσως γιατί ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο «ζάχαρο» και δεν το αντέχει σε μεγάλες δόσεις.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται εδώ και χρόνια πως οι δύο νόσοι σχετίζονται, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει πως η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, όπως ο διαβήτης, μπορεί να παράσχει πρόσθετο όφελος για τον εγκέφαλο.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να προστεθεί ο σακχαρώδης διαβήτης στους παράγοντες κινδύνου για άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιουτάκα Κιυιοχάρα, από το Πανεπιστήμιο Kyushu στην Ιαπωνία.
«Ο διαβήτης είναι εξαιρετικά συχνός και ο αριθμός των πασχόντων από αυτόν αυξάνεται ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο. Ο έλεγχός του μοιάζει σήμερα πιο σημαντικός παρά ποτέ».
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», βασίσθηκε σε περισσότερους από 1.000 εθελοντές, την πορεία της υγείας παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 11 χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν, το 27% όσων είχαν διαβήτη ανέπτυξαν τελικά άνοια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των μη διαβητικών εθελοντών ήταν 21%.
Μηχανισμός δράσης
Πώς μπορεί όμως ο διαβήτης να οδηγεί στην άνοια; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση εξαρτάται από το είδος της άνοιας.
«Είναι γνωστό πως ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή η αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία», λέει ο δρ Τζόελ Ζόνσαϊν, καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν».
«Το εγκεφαλικό μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή άνοιας που λέγεται αγγειακή άνοια και η οποία οφείλεται στην χρόνια, μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο».
Η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας, έπειτα από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ολοένα περισσότερα στοιχεία, όμως, δείχνουν πως όλα τα είδη άνοιας, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, μπορεί να σχετίζονται και με το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στην ινσουλίνη – την ορμόνη που σχετίζεται με το διαβήτη.
«Υπάρχουν ενδείξεις πως ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στο σάκχαρο και στην ινσουλίνη», εξηγεί ο δρ Ζόνσαϊν. «Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά φαίνεται πως ισχύει».
Πηγή: tanea.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Gestational-Diabetes-600
Περισσότερα

Τι είναι η «καμπύλη σαχκάρου»;

Η καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Η εξέταση αυτή γίνεται για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Κατάθλιψη και σακχαρώδης διαβήτης πλήττουν την υγεία του Έλληνα

Με «καζάνι» που βράζει παρομοιάζουν οι επιστήμονες την ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων, καθώς, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών. Ταυτόχρονα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40-45% των θανάτων, ενώ ραγδαία είναι και η αύξηση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

ινσουλινη
Περισσότερα

"Όταν η ασφαλιστική εταιρεία είπε ότι δεν θα κάλυπτε την ινσουλίνη του παιδιού μου": Μια συγκλονιστική εμπειρία μητέρας με διαβητικό παιδάκι

Βρήκαμε στο inbox μας και σας μεταφέρουμε μια συγκλονιστική ιστορία από μια αναγώστρια μας στην Αμερική, η οποία μας…