Δεκαπλασιάστηκαν τα παιδιά με «διαβήτη της παχυσαρκίας»

Δεκαπλασιάστηκαν τα παιδιά με «διαβήτη της παχυσαρκίας» - Glykouli.Gr

Τα κρούσματα του τύπου 2 διαβήτη που σχετίζεται με την παχυσαρκία, έχουν αυξηθεί ανησυχητικά στα παιδιά και στους εφήβους – και οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένουν πολλαπλάσια περιστατικά τα προσεχή χρόνια.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο 47ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), τα άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών με τύπου 2 διαβήτη έχουν δεκαπλασιαστεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όταν ιστορικά αυτή η μορφή του διαβήτη ήταν νόσος των ενηλίκων και όχι παιδιατρική ασθένεια.
Έτσι, 3.700 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται ετησίως στις ΗΠΑ με τύπου 2 διαβήτη – αριθμός που αντιστοιχεί σε 5 έως 50 κρούσματα ανά 100.000 ανηλίκους, αναλόγως με την εθνικότητα.
Αντίστοιχα στην Ευρώπη, υπολογίζεται πως η αναλογία είναι 10,5 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά, καθώς και ότι ο τύπου 2 διαβήτης αφορά πλέον ποσοστό έως 7% των νέων κρουσμάτων διαβήτη στους ανηλίκους (το ποσοστό παρουσιάζει διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα).
Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Σίλβα Αρσλανιάν, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Παίδων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο τύπου 2 διαβήτης στα παιδιά συνήθως εκδηλώνεται στα μέσα της εφηβείας (ηλικίες 13-14 ετών), με τα πάσχοντα κορίτσια να είναι διπλάσια από τα αγόρια.
Εκτός από την παχυσαρκία και την εφηβική ηλικία, σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωσή του είναι το οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
Η δρ Αρσλάνιαν τόνισε πως σε αντίθεση με τους ενήλικες, για τους οποίους υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον τύπου 2 διαβήτη, στα παιδιά οι πιθανές θεραπείες είναι πολύ περιορισμένες. Συνήθως γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν τρόπο ζωής, με βελτίωση της διατροφής τους και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ενώ ως φάρμακο κατά κανόνα λαμβάνουν μετφορμίνη.
Πηγή: http://www.tanea.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας που "έφυγε" σαν σήμερα, έπασχε από διαβήτη
Περισσότερα

Λάμπρος Κωνσταντάρας: σαν σήμερα, πριν απο 34 χρόνια "έφυγε" από τη ζωή ο διάσημος ηθοποιός που έπασχε από διαβήτη

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο διάσημος ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας που έπασχε από διαβήτη. Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου…