ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το διαβήτη

Το πράσινο φως για την κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενός νέου φαρμάκου για τον τύπου 2 διαβήτη έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για την ουσία λιναγλιπτίνη, η οποία θα διατεθεί σε μορφή δισκίων των 5 mg και θα χορηγείται στους ενήλικες σε συνδυασμό με μετφορμίνη ή με μετφορμίνη και σουλφονυλουρία.

Η εμπορική ονομασία του νέου φαρμάκου θα είναι Trajenta.

Η λιναγλιπτίνη ανήκει σε μια οικογένεια φαρμάκων που λέγονται αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης-4 (DPP-4) και είναι η πρώτη που εγκρίνεται σε συγκεκριμένη δοσολογία (δεν απαιτούνται προσαρμογές της δόσης της).

Το φάρμακο εγκρίθηκε επίσης ως μονοθεραπεία για ασθενείς με ανεπαρκή ρύθμιση του διαβήτη τους με δίαιτα και γυμναστική και για τους οποίους η λήψη μετφορμίνης δεν είναι δυνατή είτε λόγω δυσανεξίας είτε λόγω νεφρικής διαταραχής.

Η λιναγλιπτίνη είναι εγκεκριμένη από τον περασμένο Μάϊο και στις ΗΠΑ.

Η ευρωπαϊκή έγκρισή της βασίστηκε σε μελέτη με 6.000 ενήλικες πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη. Η πιο συχνά αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια με αυτήν ήταν η υπογλυκαιμία, που παρατηρήθηκε με τον τριπλό συνδυασμό λιναγλιπτίνης–μετφορμίνης-σουλφονυλουρίας.

Ο διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα το οποίο εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός είτε δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να την αξιοποιήσει επαρκώς. Ο τύπου 2 διαβήτης είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου, καθώς αφορά το 90-95% των κρουσμάτων.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα