Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι διαβητικοί τα ανάλωσιμα από τον Μάρτιο

Από την τσέπη τους θα καλούνται να πληρώνουν τα αναλώσιμα υλικά οι διαβητικοί, αφού σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ καθορίζονται νέοι κανόνες για τον «τρόπο απόδοσης της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού».

Από την τσέπη τους θα καλούνται από 1η Μαρτίου να πληρώνουν την δαπάνη για την αγορά αναλωσίμων υλικών (ταινίες, σκαρφιστήρες σακχάρου, βελόνες κ.α.) οι πάσχοντες από διαβήτη, αφού σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που εκδόθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου καθορίζονται νέοι κανόνες ως προς τον «τρόπο απόδοσης της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού».
 
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους το κόστος αγοράς των αναλώσιμων υλικών στο φαρμακείο και στη συνέχεια να υποβάλλουν μια σειρά δικαιολογητικών στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τους επιστρέφεται η δαπάνη σε ακαθάριστο προς το παρόν χρονικό πλαίσιο.
 
Έντονη είναι η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), δεδομένου ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους εντός 60 ημερών, τελικά οι προερχόμενοι από το ΙΚΑ περιμένουν έως και 90 ημέρες, του ΟΓΑ λαμβάνουν τα χρήματα τους με καθυστέρηση ενός έτους, ενώ ο ΟΠΑΔ καθυστερεί έως και δύο χρόνια. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει δε σταματήσει να αποζημιώνει τους πάσχοντες από διαβήτη για δαπάνες αγοράς αναλώσιμων υλικών.
 
Σε επικοινωνία που είχαν τα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα έλαβαν προφορική διαβεβαίωση ότι θα ληφθεί σχετική μέριμνα ώστε να μην ισχύει τελικά η εγκύκλιος και να βρεθεί άλλος πιο ευέλικτος τρόπος για την απόδοση της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού.
 
Στην Ελλάδα σήμερα οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 700.000 – 800.000 (7% – 8%), ενώ περίπου το 3% – 4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Από τους ασθενείς, οι εννέα στους δέκα έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι υπολογίζονται περίπου σε 40.000. Πρόκειται για άτομα κυρίως κάτω των 18 ετών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως «ύπουλη» ασθένεια, αφού ένας στους δύο ασθενείς έχει ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν τεθεί η διάγνωση. Μεταξύ των επιπλοκών του διαβήτη είναι η καρδιαγγειακή και νεφρική νόσος, η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός. Στην Ελλάδα το 8,5% – 17,5% των θανάτων αποδίδεται στην έλλειψη σωστού ελέγχου του διαβήτη.

 

Irish

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
τριτοβάθμια εκπαίδευση
Περισσότερα

Eισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί τους υποψήφιους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και θέλουν να εισαχθούν σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ορισμένο αριθμό θέσεων,  να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές, που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.