Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

Η δίαιτα αυτή προορίζεται για την αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από γλουτένη-sprue) ένα σύνδρομο δυσαπορρόφησης, το οποίο προκαλείται από την ευαισθησία ορισμένων ατόμων στη γλουτένη, μια ουσία που αποτελεί συστατικό των δημητριακών και περιέχεται σε όλα τα λευκά άλευρα, εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι.
Gluten free
Gluten free

Η δίαιτα αυτή προορίζεται για την αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από γλουτένη-sprue).Η κοιλιοκάκη είναι ένα σύνδρομο δυσαπορρόφησης, το οποίο προκαλείται από την ευαισθησία ορισμένων ατόμων στη γλουτένη, μια ουσία που αποτελεί συστατικό των δημητριακών και περιέχεται σε όλα τα λευκά άλευρα, εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι. Επομένως κύριος στόχος της δίατας είναι η αποφυγή όλων των λευκών αλεύρων.
Η διαιτητική αντιμετώπιση επιβάλλει τον αυστηρό αποκλεισμό της γλουτένης. Στην ελεύθερη γλουτένης δίαιτα απαγορεύονται η χρήση τροφών που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι Επειδή η επίδραση της βρώμης είναι αμφιλεγόμενη, γι αυτό αποφεύγεται και η βρώμη σε αυτόν τον διαιτητικό σχεδιασμό. Το ρύζι, ο αραβόσιτος, η σόγια, η πατάτα, καθώς και άλευρα από αυτά, μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραπάνω. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων( διάρροια, απώλεια βάρους, κοιλιακά άλγη, αναιμία,κ.λπ.) φαίνεται ότι εξαρτώνται από την ακριβή εφαρμογή του διαιτολογίου. Παρακάτω δίνεται ένας πίνακας με τροφές που επιτρέπονται και απαγορεύονται σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη, συμπυκνωμένο, πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα, κρέμες από γάλα και καλαμποκάλευρο ή ριζάλευρο, γιαούρτι, τυριά.
Κρέατα-Αυγά. Όλα τα φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, και σε κονσέρβα. Αυγά χωρίς έτοιμη σάλτσα.
Δημητριακά. Ψωμί, φρυγανιές, κράκερς κ.α. παρασκευασμένα από ελεύθερα γλουτένης άλευρα (καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, πατατάλευρο, αλεύρι από σόγια).
Πατάτες , γλυκοπατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, χυλός από καλαμπόκι.
Λαχανικά. Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα χωρίς σάλτσα, όλα τα όσπρια.
Φρούτα. Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα και οι χυμοί τους.
Διάφορα. Σούπες που είναι γνωστή η σύνθεση τους, καφές( στιγμιαίος ή αλεσμένος) τσάι και άλλα. Αφεψήματα. Μη εμπλουτισμένο κακάο. Ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζελές, σιρόπια. Ορισμένες καραμέλες, καρύδα. Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχαρικά, καρυκεύματα. Μυρωδικά, ελιές, ξύδι από σταφύλια, σόδα, μουστάρδα, σάλτσα από ντομάτα.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
• Κρέμες που δεν γίνονται από γάλα, ροφήματα σοκολάτας.
• Ορισμένα τυριά που περιέχουν μαστίχα βρώμης σαν συστατικό τους.
• Κατεργασμένα κρέατα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη ή σίκαλη.
• Αλλαντικά άγνωστης σύστασης.
• Κανονικό ψωμί από σιτάρι ή σίκαλη, καθώς και οτιδήποτε περιέχει άλευρο από τα απαγορευμένα π.χ κουλουράκια, φρυγανιές, κέικς,σάντουιτς, τοστ.
• Μακαρόνια, σπαγγέτι, φιδές, χυλοπίτες, κριθαράκι και άλλες πάστες ζυμαρικών.
• All Bran και άλλα δημητριακά εμπορίου που περιέχουν γλουτένη.
• Λαχανικά σε κονσέρβα με σάλτσα, φασόλια σε κονσέρβα, έτοιμες σαλάτες.
• Κατεργασμένα φρούτα με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.
• Όλα τα είδη εμπορίου τύπου snack (γαριδάκια κ.τ.λ.).
• Μπύρα, τζίν, ουίσκυ, βότκα, λευκό ξύδι.
• Σούπες εμπορίου, επιδόρπια και γλυκά εμπορίου που συνήθως περιέχουν σαν συστατικό τους γλουτένη.
• Ορισμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα κατεργασμένα, έτοιμες σάλτσες, οι σάλτσες των κονσερβών.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα