Μπύρα χωρίς γλουτένη

Η μπύρα που ως γνωστό είναι προϊόν ζύμωσης κυρίως κριθαριού αλλά και διαφόρων δημητριακών δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Εδώ έρχεται να δώσει λύση η τεχνολογία τροφίμων με την δημιουργία “τροφίμων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη”.
Μπύρα χωρίς γλουτένη
Μπύρα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό του σιταριού (80% του συνόλου των πρωτεϊνών του), της σίκαλης, του κριθαριού, της βρώμης και των παραγώγων τους, που χρησιμοποιείται και ως πρόσθετο στη βιομηχανία τροφίμων.
Η γλουτένη είναι αλλεργιογόνος ουσία πλήττοντας τη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.
Ένα σεβαστό ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού παρουσιάζει δυσανεξία στη γλουτένη (περίπου 5-10%) κι ένα ποσοστό (1%) πάσχει από μία πιο σοβαρή μορφή που ονομάζεται κοιλιοκάκη εκ γλουτένης με πιο σοβαρά συμπτώματα για τους πάσχοντες. Γι’ αυτό ευθύνεται η γλοιαδίνη, τοξική πρωτεΐνη της γλουτένης.
Η μπύρα που ως γνωστό είναι προϊόν ζύμωσης κυρίως κριθαριού αλλά και διαφόρων δημητριακών δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Εδώ έρχεται να δώσει λύση η τεχνολογία τροφίμων με την δημιουργία “τροφίμων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη”. Τα τρόφιμα (και ποτά) αυτά παράγονται και προετοιμάζονται ειδικά και υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία για την αφαίρεση της γλουτένης.
Στην παραγωγή μπύρας εκτός από πρώτη ύλη απαλλαγμένη από γλουτένη μπορούμε απλώς να την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη που φυσικώς δεν περιέχεται. Έτσι στην αγορά συναντάμε μπύρες από φαγόπυρο, ρύζι καλαμπόκι και σόργο!
Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που αποφεύγουν τη γλουτένη αυξάνεται ραγδαία, μια σχετικά νέα αγορά, αυτή της «Gluten free beer» έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και μεγάλος αριθμός εταιρειών άρχισε να παράγει μπύρα χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μπύρας χωρίς γλουτένη, και σε ορισμένες περιπτώσεις, η μπύρα δεν είναι στην πραγματικότητα 100% χωρίς γλουτένη.
Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει διεθνής ορισμός για το τι μπορεί να ονομάζεται «χωρίς γλουτένη». Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, έχουν έναν πολύ αυστηρό ορισμό και «χωρίς γλουτένη» ονομάζεται το προϊόν στο οποίο δεν ανιχνεύεται καθόλου γλουτένη. Άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, έχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο – κάτω από το οποίο το προϊόν μπορεί να φέρει την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» – τα 20 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο).
Στην Ελλάδα σήμερα μπορούμε να βρούμε εύκολα δύο μπύρες χωρίς γλουτένη:
Η πρώτη μας έρχεται από το Βρετανικό ζυθοποιείο St. Peter’s Brewery και είναι η G-Free trade, που ξεκίνησε την παραγωγή της τον Αύγουστο του 2007.
Η G-Free trade, είναι μια μπύρα χωρίς γλουτένη κατάλληλη για κατανάλωση από ασθενείς με κοιλιοκάκη και το προϊόν έχει λάβει έγκριση, από το Βρετανικό ίδρυμα για άτομα με κοιλιοκάκη (Coeliac UK), να φέρει το λογότυπο και την άδειά τους.
Η δεύτερη μας έρχεται από την Ισπανία και το όνομα αυτής Daura.
Η Estrella Damm Daura το 2011 κέρδισε τρία διεθνή βραβεία, κερδίζοντας τη θέση της καλύτερης μπύρας χωρίς γλουτένη του κόσμου. Η Estrella Damm Daura είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής έρευνας μεταξύ της ζυθοποιίας Damm και του τμήματος για τη γλουτένη του CSIC (Εθνικό Συμβούλιο επιστημονικής έρευνας), χρησιμοποιώντας την πιο προηγμένη τεχνολογία. Πρόκειται για την πρώτη μπύρα στην Ισπανία με περιεκτικότητα σε γλουτένη κάτω των 6 ppm (τα προϊόντα που έχουν περιεκτικότητα σε γλουτένη κάτω των 20 ppm είναι κατάλληλα για άτομα με Κοιλιοκάκη).

<o�ption value=”pt”>Portuguese

 

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα