Μεταμόσχευση δερματικών κυττάρων σώζει τους διαβητικούς από τον ακρωτηριασμό

Δέκα διαβητικοί έχουν μέχρι στιγμής γλιτώσει από ακρωτηριασμό λόγω ελκών τα τελευταία επτά χρόνια, χάρη στη μεταμόσχευση αυτόλογων δερματικών κυττάρων στην οποία υποβλήθηκαν στο «Λαϊκό» νοσοκομείο.

Οι βασικές αιτίες δημιουργίας έλκους στα πόδια τους είναι δύο: η νευροπάθεια και η περιφερική αρτηριοπάθεια. Τα έλκη αυτά, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί αναγκάσουν τον ασθενή να υποστεί ακρωτηριασμό.

Ο αριθμός των διαβητικών στην Ελλάδα φτάνει τους 3.000 κάθε χρόνο, διαβητικοί που, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό λόγω ανεπούλωτων ελκών.

«Η θεραπεία δύσκολων ελκών με τη χρήση συσκευής αρνητικής πίεσης και η μεταμόσχευση καλλιεργημένων αυτόλογων δερματικών κυττάρων αποτελούν θεραπευτική λύση σε περιπτώσεις που η συμβατική αντιμετώπιση δεν αποδίδει και που ο ακρωτηριασμός του μέλους είναι ορατός. Το οικονομικό κόστος αυτής της θεραπείας υπερκαλύπτει αυτό του ακρωτηριασμού, τόσο σε ψυχοκοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο» επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, Νίκος Τεντολούρης.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μόνο σε δύσκολα περιστατικά ελκών που οφείλονται σε διαβητική νευροπάθεια, τα οποία δεν επουλώνονται αλλά, όπως τονίζει ο καθηγητής, δεν υπάρχει σωτηρία σε περίπτωση γάγγραινας.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την ομάδα του κ.Τεντολούρη, στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Λαϊκό» το 2005, σε έναν 48χρονο οδηγό φορτηγού, ο οποίος έπασχε τρία χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και παρουσίαζε μικραγγειοπαθητικές επιπλοκές.

Ο ασθενής παραπέμφθηκε στο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού από χειρουργική κλινική, λόγω έλκους στην ραχιαία επιφάνεια του αριστερού ποδιού. Παρά τους χειρουργικούς καθαρισμούς και την αντιμικροβιακή θεραπεία, το έλκος επιδεινώθηκε και δύο πλαστικοί χειρουργοί και δύο ορθοπεδικοί συνέστησαν ακρωτηριασμό. Τελικά, όμως, το πόδι του ασθενή σώθηκε χάρη την μεταμόσχευση αυτόλογων κυττάρων.

«Μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο του αγγειακού δικτύου του ασθενούς και την αποστείρωση του τραύματος με χορήγησης αντιμικροβιακής αγωγής ενδοφλεβίως, ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργικό καθαρισμό. Με συσκευή συνεχούς αναρρόφησης υπό αρνητική πίεσης αφαιρέθηκε το πύον από την πληγή. Στο καθαρό πλέον άκρο τοποθετήθηκαν αυτόλογα κύτταρα σε στοιβάδα υαλουρονικού οξέος. Επτά εβδομάδες μετά τη τοποθέτηση των αυτόλογων κυττάρων το πόδι του ασθενούς παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση και πλήρη επούλωση» διευκρινίζει ο κ Τεντολούρης.

Το περιστατικό αυτό θα παρουσιαστεί στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα