Ερευνητές ανέπτυξαν υποδόρια συσκευή για εξέταση αίματος

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μικροσκοπική συσκευή εξέτασης αίματος, που εφαρμόζεται υποδόρια και μέσω κινητού τηλεφώνου δίνει άμεσα αποτελέσματα.

Η ελβετική ομάδα δήλωσε ότι το ασύρματο πρωτότυπο, με μήκος 14 χιλιοστών, μπορεί να ελέγξει ταυτόχρονα έως μέχρι 5 διαφορετικές ουσίες στο αίμα.

Τα στοιχεία διαβιβάζονται στον γιατρό με χρήση ραδιοκυμάτων και τεχνολογίας Bluetooth.
Οι κατασκευαστές της ελπίζουν ότι θα είναι διαθέσιμη στους ασθενείς σε 4 χρόνια.

Έχει σχεδιαστεί να τοποθετείται με χρήση βελόνας σε ιστό κάτω από το δέρμα της κοιλιάς, των χεριών ή των ποδιών. Θα μπορεί να παραμένει εκεί για μήνες πριν αντικατασταθεί ή αφαιρεθεί.
Άλλοι ερευνητές εργάζονται σε παρόμοιες εμφυτεύσιμες συσκευές, αλλά ο καθηγητής Giovanni de Micheli και ο ερευνητής Sandro Carrara, δήλωσαν ότι η υποδόρια εξέταση είναι μοναδική επειδή μπορεί να μετρήσει ταυτόχρονα αρκετούς δείκτες.

Θεωρούν ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την παρακολούθηση χρόνιων νόσων, όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, καθώς και η παρακολούθηση της δράσης φαρμακευτικών αγωγών όπως η χημειοθεραπεία.
Ο De Micheli, του Ecole Polytechnique Federale της Λωζάννης, δήλωσε ότι η συσκευή θα επιτρέπει την άμεση και συνεχή παρακολούθηση με βάση την ανοχή του ασθενούς και όχι με διαγράμματα βάρους και ηλικίας ή εβδομαδιαίες εξετάσεις αίματος.

Μέχρι τώρα οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή στο εργαστήριο και σε ζώα και δήλωσαν ότι μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη στο αίμα, καθώς και άλλες συνήθεις ουσίες. Ελπίζουν να αρχίσουν τη δοκιμή της συσκευής σε ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο ηλεκτρονικών Design, Automation, and Test.

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μόνον τοις μετρητοίς τα αναλώσιμα του διαβήτη στο λεκανοπέδιο – Άρση της πίστωσης εφαρμόζουν από σήμερα οι φαρμακοποιοί

Του Βασίλη Βενιζέλου Βαθιά το χέρι στην τσέπη τους θα βάζουν από σήμερα οι διαβητικοί ασθενείς του λεκανοπεδίου!…