Παγωτό και διαβήτης

Tο παγωτό είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκίσματα που προσφέρουν ωφέλημα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ από μικρούς και μεγάλους. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά του παγωτού;
pagwto
pagwto

Το παγωτό παρασκευάζεται κυρίως από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, γλυκαντικές ύλες, αυγά, φυτικά λιπαρά, κακάο, αρωματικές, χρωστικές, γαλακτοματοποιητικές και σταθεροποιητικές ουσίες. Ανάλογα με τον τύπο του παγωτού μπορεί να έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων ή/και σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, φρούτων ή καραμέλας.
Λόγω του γεγονότος ότι τα βασικά συστατικά του παγωτού είναι το γάλα, η κρέμα γάλακτος και το αυγό, μπορούμε να ανιχνεύσουμε σε αυτό αρκετά θρεπτικά συστατικά ωφέλημα για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, στο παγωτό βρίσκουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας η δομή της οποίας περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την επισκευή των ιστών και των κυττάρων και για την δημιουργία εκατοντάδων ενζύμων και ορμονών ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του σώματος μας. Στο παγωτό συναντάμε επίσης αρκετές λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι οι Α, D, E και K αλλά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β. Όσον αφορά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, στο παγωτό βρίσκουμε σε μικρές ποσότητες φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο ενώ το πιο σημαντικό μέταλλο και με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι το ασβέστιο.
Με λίγα λόγια το παγωτό είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκίσματα που προσφέρουν ωφέλημα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ από μικρούς και μεγάλους. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά του παγωτού; Είναι κατάλληλο για διαβητικούς;
Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται από το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα φυτικά λιπαρά που προστίθενται σε αυτό και είναι κυρίως κορεσμένα. Τα κορεσμένα λιπαρά, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών μιας και η αυξημένη κατανάλωση τους έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας πρόκλησης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι διαβητικοί, λόγω του γεγονότος ότι είναι ευαίσθητοι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση αυτού του τύπου των λιπαρών.
Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται από τα σάκχαρα του γάλακτος και από την προστιθέμενη σε αυτό ζάχαρη. Η ζάχαρη, ως γνωστόν, προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και γενικά ενδείκνυται να αποφεύγεται από τους διαβητικούς.
Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 70 έως 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ανάλογα πάντα με το είδος του.
Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι το παγωτό δεν είναι και η καλύτερη επιλογή τροφίμου από τους διαβητικούς λόγω της ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει. Η γνώμη μου είναι όμως πως ένα καλά ενημερωμένο άτομο με διαβήτη που ακολουθεί μια προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να απολαύσει άφοβα ένα δροσιστικό παγωτό, πάντα όμως με μέτρο (1 φορά την εβδομάδα αρκεί).
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο και παγωτά διαίτης διαφόρων τύπων όπως:

1. Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρή, στα οποία χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) για την αύξηση της γλυκύτητας τους. Αυτού του είδους τα παγωτά μπορεί να περιέχουν λιπαρά.
2. Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη.
3. Παγωτά 0% + 0% με μηδενική ποσότητα ζάχαρης και λίπους.
Από τους παραπάνω τύπους παγωτών, τα 0% περιεκτικότητας σε ζάχαρη και τα 0%+0% περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές από τους διαβητικούς σε σύγκριση με τα κοινά παγωτά.
Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω στα άτομα με διαβήτη είναι να διαβάζουν πάντα τις ετικέτες των παγωτών και να επιλέγουν εκείνα με το μικρότερο μέγεθος καθώς και με την μικρότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Έτσι, ναι μεν θα ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για ένα δροσερό και γευστικό σνακ αλλά θα αποφύγουν ταυτόχρονα και μια απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος τους.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Απλές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις στην περίπτωση κρυολογήματος, για να ανακουφιστείς γρήγορα από τα δυσάρεστα συμπτώματά του με εντελώς φυσικούς τρόπους
Περισσότερα

Τρεις απλοί φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Απλές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις στην περίπτωση κρυολογήματος, για να ανακουφιστείς γρήγορα από τα δυσάρεστα συμπτώματά του με εντελώς φυσικούς τρόπους

Σπόροι Chia

Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia. Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.

Δίαιτα Πλούσια σε Πρωτεϊνες
Περισσότερα

Η καλύτερη δίαιτα: Πολλές πρωτεΐνες – λίγοι υδατάνθρακες

Αν έχετε χάσει κιλά και προσπαθείτε να μην τα ξαναπάρετε, θα σας βοηθήσει να κόψετε τους πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, και να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και όσπρια.