Διαβήτης και υπογλυκαιμία: Πώς θα αντιμετωπίσετε υπεύθυνα αυτές τις ασθένειες σε ένα ταξίδι!

travel-plan-600
travel-plan-600

Πώς αντιμετωπίζονται ο διαβήτης και η υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών; Ο Γιάννης Σπαβέρας* απαντά σε όλα τα ερωμήματα και μας δίνει έξυπνα tips για την αποφυγή των οποιωνδήποτε προβλημάτων.
Ο διαβήτης είναι μια νόσος που ταλαιπωρεί εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν είστε διαβητικός, πρέπει να συζητήσετε το ταξίδι σας με το γιατρό σας, αρκετά νωρίτερα από την αναχώρησή σας, ώστε ο διαβήτης σας να ρυθμιστεί πλήρως προτού φύγετε. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα του υψηλού και -πλέον σημαντικό- του χαμηλού σακχάρου στο αίμα και ότι καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα φάρμακα ή η ινσουλίνη σας.
Σκόπιμο αλλά όχι απαραίτητο θα ήταν να ταξιδεύετε με κάποιον που γνωρίζει τα προβλήματα και μπορεί να τα αντιμετωπίσει ή τουλάχιστον να έχετε ενημερώσει τον αρχηγό του γκρουπ σας• έχετε πρόχειρα διαθέσιμα ή σε ειδικό μπρασελέ επάνω σας όλες τις πληροφορίες, ακόμα και τα στοιχεία του γιατρού σας, εάν ο διαβήτης σας είναι ινσουλινοελεγχόμενος. Πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε εάν το σάκχαρο στο αίμα ανέβει ή πέσει πολύ και πώς να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας εάν νοσήσετε στο ταξίδι. Πάρτε μαζί σας τα φάρμακά σας και την ινσουλίνη σας, όπως και ταινίες μέτρησης. Όταν διασχίζετε διαφορετικές χρονικές ζώνες, παραμείνετε στην ώρα του τόπου σας αναφορικά με τις ενέσεις ινσουλίνης και τη λήψη υδατανθράκων, μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Μετά οι ενέσεις μπορούν να ευθυγραμμιστούν με την τοπική ώρα, προσαρμόζοντάς τις σε ανά δίωρες αυξήσεις. Να προσέχετε τη θερμοκρασία αποθήκευσης της ινσουλίνης, ακραία ζέστη και κρύο πιθανώς να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της.
Να μεταφέρετε επίσης την ινσουλίνη σας στη χειραποσκευή όταν πετάτε, ποτέ μην την αποθηκεύετε στις βαλίτσες σας. Η έντονη σωματική άσκηση ρίχνει το επίπεδο σακχάρου (γλυκόζης) του αίματος, συνεπώς προγραμματίστε να λάβετε ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες μία ώρα πριν. Συνεχίστε ως συνήθως τις ενέσεις ινσουλίνης εάν έχετε ταξιδιωτική διάρροια, αλλά να ελέγχετε συχνά τη γλυκόζη του αίματος και να προσπαθείτε να τρώτε υδατάνθρακες που υπόκεινται σε εύκολη πέψη. Να προσέχετε ιδιαίτερα την αφυδάτωση.
Οι μολύνσεις είναι μια συνήθης επιπλοκή του διαβήτη, συνεπώς να προσέχετε πολύ όταν ταξιδεύετε, ειδικά αν η γλυκόζη στο αίμα είναι υψηλή. Χρησιμοποιήστε εγκαίρως αντιβιοτικά και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Επειδή ο μακροχρόνιος διαβήτης είναι αντίθετος με την αίσθηση του πόνου, πιθανώς να αναπτυχθούν μικρές φουσκάλες στα πόδια, που μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρότερα έλκη. Γι’ αυτό να παρατηρείτε τα πόδια σας συχνά και να έχετε μαζί σας πολλούς επιδέσμους, αντισηπτικά και προστατευτικά έμπλαστρα για τους κάλους.
ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ:
Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης αίματος πέφτουν πολύ χαμηλά. Η ελαφριά υπογλυκαιμία μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά όχι επικίνδυνη. Προειδοποιητικές ενδείξεις της: αστάθεια, ωχρότητα, εφίδρωση, ταχυπαλμία, μούδιασμα των χειλιών, αίσθηση κρύου ή ζέστης. Προειδοποιητικές ενδείξεις μέτριας υπογλυκαιμίας: σύγχυση, οξυθυμία, αδυναμία. Η σοβαρή υπογλυκαιμία όμως μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, με προειδοποιητικές ενδείξεις: θολή όραση, αδεξιότητα, συμπεριφορά μέθης, σοβαρή σύγχυση, απώλεια συνείδησης/λιποθυμία. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια συμπτώματα. Μάθετε πώς αντιδρά ο δικός σας οργανισμός. Για τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να έχετε διαθέσιμη κάποια εύκολη πηγή υδατανθράκων, όπως ένα κουτί χυμό πορτοκαλιού ή ακόμα καλύτερα μια σύνθετη πηγή υδατανθράκων, όπως μια μπάρα δημητριακών. Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Σε ό,τι αφορά τη σοβαρή υπογλυκαιμία, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να τοποθετήσετε μέλι ή μαρμελάδα στην άκρη του στόματος και να κάνετε μασάζ εξωτερικά, δεν χρειάζεται να το καταπιείτε. Η υπογλυκαιμία ΔΕΝ θεραπεύεται από μόνη της, γι’ αυτό μην την αγνοείτε!
* Ο Γιάννης Σπαβέρας είναι Χειρούργος Οδοντίατρος, Υγιεινολόγος, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής (I.S.T.M.) και συγγραφέας.

HungarianSwahili

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα μελέτη εξέτασε το τεχνητό πάγκρεας σε σχέση με αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης ή τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Technology & Therapeutics ρίχνει φως στη σχέση των επιπέδων γλυκόζης και του εμμηνορροϊκού κύκλου