Μειώσεις στη συμμετοχή φαρμάκων για συγκεκριμένες κατηγορίες

Νέα μέτρα ..αλλά αυτή τη φορά προς ανακούφιση συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων όπως είναι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαβήτη προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς , σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η σημερινή κυβέρνηση μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη το 2012 κατά 1 δις. και φέτος επιδιώκει να την μειώσει ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 450 εκατομ.
Ο κύριος Σαλμάς μίλησε για την εξοικονόμηση χρημάτων, η οποία έχει γίνει σταδιακά στο χώρο του φαρμάκου. Αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αυξήσει τις συμμετοχές στα φάρμακα μεστοσταθμικά από το 10% , στο 16%. Αντιθέτως ο κύριος Σαλμάς τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση μείωσε το τελευταίο διάστημα 22% μεστοσταθμικά τις τιμές των φαρμάκων, με συνέπεια ο ασθενής πλέον να παίρνει φθηνότερο φάρμακο. Το γεγονός αυτό όμως όπως είπε δεν έγινε εύκολα αντιληπτό από τους πολίτες καθώς με τις μειώσεις των φαρμάκων δεν κατάλαβαν την αυξημένη συμμετοχή που είχε παρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ένα ενδεχόμενο, το οποίο θα έπρεπε να είναι δεδομένο σε μία χώρα που θέλει να αυτοαποκαλείται «πολιτισμένη» θα λέγαμε εμείς..
Στο πλαίσιο της χάραξης πολιτικής κοινωνικής Υγείας για τους αδύναμους συμπολίτες μας και τους χρόνια πάσχοντες ο κύριος Σαλμάς προσέθεσε ότι ήδη οι νεφροπαθείς παίρνουν όλα τα φάρμακά τους ανεξαιρέτως δωρεάν, όχι μόνο αυτά που αφορούν την νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία λαμβάνουν επίσης όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακά τους δωρεάν ενώ εξετάζεται το γεγονός να περιοριστεί περισσότερο η συμμετοχή σε ορισμένες παθήσεις, όπως πχ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στην χώρα μας υπάρχουν 70.000 ασθενείς, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους φτάνουν τις 200.000. Εξετάζεται να μειωθεί τη συμμετοχή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στα σχέδιά της κυβέρνησης είναι η μείωση της συμμετοχής και στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Τέλος ο κύριος Σαλμάς ανέφερε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πήρε τα εγκώμια για την λειτουργία του από όλους τους Ευρωπαίους σε μια σύσκεψη που έγινε στο Δουβλίνο ενώ ήδη στη αγορά έχουν αρχίσει να προωθούνται τα φάρμακα με την λεγόμενη νέα ταινία γνησιότητας για τον καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
 

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα