Η υπογλυκαιμία αυξάνει την πιθανότητα άνοιας στους ηλικιωμένους

old-man-diabetes
old-man-diabetes

Νέα Υόρκη
Τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στους ηλικιωμένους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Νευρολογίας και Επιδημιολογίας Δρ Κριστιν Γιαφε, μελέτησαν σχεδόν 800 άτομα και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν επεισόδια σημαντικής υπογλυκαιμίας είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Επίσης, αν έπασχαν ήδη από άνοια διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας, συγκριτικά με διαβητικούς που δεν είχαν άνοια.
Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ, την συχνότερη μορφή της νόσου, είτε δεν παράγουν, είτε δεν χρησιμοποιούν σωστά την ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός τους. Χωρίς ινσουλίνη, που ο οργανισμός μετατρέπει σε ενέργεια, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται επικίνδυνα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η δυσλειτουργία οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και η θεραπεία του διαβήτη επικεντρώνεται στην σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου. Αλλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας του διαβήτη, οι πάσχοντες μπορούν να εκδηλώσουν σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας.
Οι επιστήμονες εστίασαν στους 783 διαβητικούς, ηλικίας 70 έως 79 ετών, που δεν έπασχαν από άνοια όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1997. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών της έρευνα, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περιοδικά τεστ γνωστικών ικανοτήτων.
Όσοι είχαν νοσηλευθεί για σοβαρής μορφής υπογλυκαιμία είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ανάλογα επεισόδια. Και όπως προαναφέρθηκε οι πάσχοντες από άνοια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν στον ιατρικό τους φάκελο και σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας.
Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί η υπογλυκαιμία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, οι ερευνητές εκτιμούν μειώνεται η παροχή του σακχάρου προς τον εγκέφαλο, και έτσι δημιουργούνται οι εγκεφαλικές βλάβες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποιος που πάσχει από διαβήτη και αντιμετωπίζει ταυτόχρονα προβλήματα μνήμης είναι λογικό να διατρέχει κίνδυνο υπογλυκαιμίας αφού δεν μπορεί να κάνει σωστή χρήση της φαρμακευτικής αγωγής ή ο εγκέφαλός του δεν είναι ικανός να «παρακολουθεί» τα επίπεδα του σακχάρου.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα