Ο σύντομος περίπατος μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στους ηλικιωμένους

Ο σύντομος περίπατος μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στους ηλικιωμένους - Glykouli.Gr

Ένας περίπατος 15 λεπτών μετά από κάθε γεύμα, ενδεχομένως εμποδίζει την εμφάνιση διαβήτη 2 σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Οι περίπατοι μετά το γεύμα ρυθμίζουν το σάκχαρο το ίδιο καλά με ένα μακρύ περίπατο, υποδεικνύει έρευνα του George Washington University.
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη 2, επομένως η ανάπαυση μετά το γεύμα είναι ‘το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε’, αναφέρει η έρευνα.
Η αμερικανική έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει μικρής διάρκειας άσκηση στην ‘επικίνδυνη περίοδο’ μετά τα γεύματα, όταν το σάκχαρο μπορεί να αυξηθεί γρήγορα, δήλωσε η ερευνήτρια Loretta DiPietro. Δήλωσε ότι το υψηλό σάκχαρο μετά τα γεύματα ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην εξέλιξη από διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη έως τον διαβήτη 2 και την καρδιαγγειακή νόσο.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι 3 δεκαπεντάλεπτοι περίπατοι ήταν το ίδιο αποτελεσματικοί όσον αφορά τη μείωση του σακχάρου σε 24ωρη περίοδο, με έναν περίπατο 45 λεπτών με τον ίδιο ‘εύκολο ως μέτριο’ βηματισμό.
Ωστόσο, ο περίπατος μετά το γεύμα ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικός στο να αμβλύνει τις δυνητικά βλαβερές αυξήσεις σακχάρου μετά το γεύμα που παρατηρούνται συχνά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανόν ιδιαίτερα ευάλωτοι σε φτωχή ρύθμιση του σακχάρου μετά τα γεύματα, λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη στους μυς και αργή ή χαμηλή έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καλύτερος χρόνος για περίπατο ήταν μετά το βραδινό γεύμα, που είναι συχνά το μεγαλύτερο της ημέρας και προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση στο σάκχαρο. Η αύξηση συχνά διαρκούσε τη νύχτα και νωρίς το πρωί, ανακάλυψε η έρευνα, αλλά αμβλυνόταν σημαντικά όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να περπατούν.
Ερευνητές μελέτησαν 10 ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω που αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 λόγω υψηλότερου σακχάρου νηστείας και ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας.
Η Dr DiPietro δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομική στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη 2 αλλά δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες δοκιμές.
Η απώλεια βάρους και η άσκηση είναι ευρέως αποδεκτά ως σημαντικοί τρόποι για την πρόληψη του διαβήτη 2.
 
 
 
 
 

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης και σούπερ-μάρκετ: τι προσέχουμε, τι ψωνίζουμε - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Διαβήτης και σούπερ-μάρκετ: τι προσέχουμε, τι ψωνίζουμε

Μερικές συμβουλές για τα ψώνια μας στο σούπερ-μάρκετ και πώς φροντίζουμε το διαβήτη μας. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε οι επιλογές μας να είναι οι κατάλληλες;