Τι να προσέχουν οι διαβητικοί το χειμώνα

Πρόκληση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαχείριση του διαβήτη το χειμώνα, λόγω των κρυολογημάτων και της γρίπης, αλλά και των αλλαγών στη διατροφή και την άσκηση.
Θα πρέπει να θυμάστε να μην είστε εκτεθειμένοι για πολύ καιρό σε ακραίο κρύο, ειδικά αν έχετε καρδιακά προβλήματα ή νευροπάθεια, συμβουλεύει ο παθολόγος-διαβητολόγος κ. Ι. Κυριαζής, Δ/ντής στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας.
Ο κρύος καιρός μπορεί να κάνει το αίμα πιο παχύρρευστο και πιο επιρρεπές στην πήξη. Οι υψηλότερες τιμές σακχάρου στο αίμα σας κάνουν να “αισθάνεστε” θερμότεροι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το περισσότερο σάκχαρο στο αίμα το καθιστά δυσκολότερο να κρυώσει ή να παγώσει.
Κρύο και γρίπη
Για να αποφύγετε ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη :
• Πλένετε τα χέρια σας πιο συχνά. Εμβολιαστείτε έναντι της γρίπης. Όταν είστε άρρωστοι να πίνετε πολλά υγρά και να μετράτε το σάκχαρο πιο συχνά. Μείνετε ζεστοί. Φοράτε ζεστά ρούχα. Επίσης, καλύψτε το κεφάλι σας και να φοράτε γάντια.
• Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά και προστατευμένα. Φορέστε άνετα παπούτσια και κάλτσες.
• Προστατέψτε τις συσκευές αυτοελέγχου. Κρατήστε σε κανονική θερμοκρασία τη συσκευή αυτοελέγχου της γλυκόζης στο αίμα σας και την αντλία ινσουλίνης. Η ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες είναι από 18 έως 30°C.
Σίτιση
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για όλους, όχι μόνο για τα άτομα με διαβήτη. Έτσι, σε γενικές γραμμές, να λαμβάνετε υπόψη σας πόσα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα τρώτε. Τρώτε περισσότερα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Και αν λαμβάνετε ινσουλίνη, είναι καλύτερο να πιείτε το αλκοολούχο ποτό μαζί με το φαγητό.
Άσκηση
Οι μέρες είναι μικρές και οι νύχτες είναι μεγάλες γεγονός που καθιστά δύσκολο να περπατήσετε όταν πάτε από το σπίτι στη δουλειά. Για να παραμείνετε σε φόρμα:
• Αναζητήστε τρόπους για να ασκηθείτε καθημερινά, περπατώντας στο τοπικό εμπορικό κέντρο ή για να κάνετε τα ψώνια σας. Ασκηθείτε σε γυμναστήριο.
• Ακολουθείστε μαθήματα γυμναστικής σε ομάδες, όπως μαθήματα κολύμβησης.
• Δοκιμάστε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, όπως ισομετρικές ασκήσεις (stretching) ή να κάνετε ανυψώσεις στα πόδια ή τα χέρια σας ενώ βλέπετε τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική.
Εάν είστε σε θέση θα μπορούσατε επίσης να περπατήσετε πάνω και κάτω τις σκάλες στο σπίτι σας.
Προστατέψτε το δέρμα σας από τις ακραίες θερμοκρασίες
Ενώ δεν μπορείτε να προσθέσετε υγρασία στο δέρμα σας, μπορείτε να αποτρέψετε την απώλεια της. Χρησιμοποιείστε ενυδατικές κρέμες που κλειδώνουν μέσα στο δέρμα την υγρασία. Αποφύγετε επίσης το καυτό νερό στο μπάνιο. Ελέγχετε τα πόδια σας συχνά για οποιαδήποτε σημάδια των πιθανών προβλημάτων.
Υπογλυκαιμίες
Δεν έχει σημασία τι εποχή του χρόνου είναι αν έχετε διαβήτη, υπογραμμίζει ο κ. Κυριαζής. Είναι πάντα καλό να έχετε δισκία γλυκόζης ή άλλη θεραπεία υπογλυκαιμίας άμεσα διαθέσιμη.
 
 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα