Ντολμαδάκια Νηστίσιμα

Ντολμαδάκια Νηστίσιμα

Χρήσιμες πληροφορίες
Μερίδες: 8
Απαιτούμενος χρόνος: 90′
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Κόστος: 1/5
Υλικά

  • 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή τουρσί
  • 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
  • 350-400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι μάραθο (προαιρετικά)
  • 3 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Σε βραστό νερό ζεματάμε τα φύλλα ώστε να μαλακώσουν. Αν έχουμε πάρει φύλλα τουρσί τα έχουμε αφήσει πιο πριν σε νερό για τουλάχιστον 10-12 ώρες ώστε να φύγει το πολύ αλάτι και όσο μπορούμε αλλάζουμε το νερό.
  • Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το ρύζι αφού πρώτα το πλύνουμε καλά.
  • Μέσα στη λεκανίτσα ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το δυόσμο και το μάραθο.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το 1/4 της κούπας τουλάχιστον λάδι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω είτε λάδι είτε αλάτι και πιπέρι, για να το δούμε δοκιμάζουμε λίγο τη γέμιση) και το χυμό από 1 λεμόνι.
  • Τα ανακατεύουμε καλά όλα να γίνουν ενιαίο μείγμα.
  • Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο στρώνουμε αρκετά φύλλα για να τον καλύψουμε. Βάζουμε αρκετά μη τυχόν και αρπάξουν τα ντολμαδάκια μας.
  • Αρχίζουμε το τύλιγμα ως εξής: παίρνουμε 1 φύλλο και στη μέση ακριβώς βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση.
  • Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά να αγκαλιάσουν τη γέμιση και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό το ντολμαδάκι από κάτω προς τα πάνω.
  • Τα βάζουμε στη κατσαρόλα το ένα διπλα στο άλλο κυκλικα φροντίζοντας να γεμίσουμε όλο το επίπεδο από έξω προς τα μέσα του κύκλου.
  • Γίνονται περίπου 2-3 στρώσεις (περίπου 60 ντολμαδάκια).
  • Αν τυχόν κάποια φύλλα μας είναι πολύ μικρα ή σκισμένα βάζουμε 2 φύλλα διπλα δίπλα να αλληλοκαλύπτονται.
  • Προσοχή όμως μην το κάνουμε αυτό συνέχεια γιατί θα γίνουν σκληρά τα ντολμαδάκια μας.
  • Αφού τελειώσουμε το γέμισμα βάζουμε από πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο βαθύ ανάποδα και γεμίζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό από τα 2 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι το πάτο του πιάτου (ο πάτος να μένει ακάλυπτος).
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Για να γίνουν χρειάζονται περίπου 45 λεπτά – στη μιση ώρα αφαιρούμε το πιάτο και δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως χρειάζεται να βάλουμε λίγο ακόμα αλάτι ή λεμόνι.
  • Άμα χρειάζεται βάζουμε μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε στη φωτιά για να πιουν τα υγρά.
  • Προσοχή μην τα παρααφήσουμε στη φωτιά και αρπάξει ο πάτος ή μη βάλουμε πολύ νερό επιπλέον και διαλυθούν.
Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα