Η «απρόβλεπτη» πρωτεΐνη πίσω από το διαβήτη τύπου 1

Μια «απρόβλεπτη» πρωτεΐνη, που λειτουργεί σαν να έχει διχασμένη προσωπικότητα ανάλογα με το στάδιο ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης στο οποίο βρίσκεται, συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 1.
GAD65
GAD65

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS δείχνει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GAD65 μεταβάλλεται ως προς το σχήμα της όταν ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται. Παραδόξως, η μεταβολή αυτή μπορεί να συνδέεται με την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1.
Η GAD65 παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς συνθέτει τους νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν τα διάφορα μηνύματα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η GAD65 εντοπίζεται επίσης στο πάγκρεας.
Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει τη σχέση της πρωτεΐνης με το διαβήτη τύπου 1, επειδή ο οργανισμός μας παράγει αντισώματα ενάντια σε αυτή.
Το νέο ερευνητικό έργο από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας παρουσιάζει πώς η GAD65 ελέγχει τη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών μεταβάλλοντας το σχήμα της.
Οι ερευνητές δηλώνουν πως η πρωτεΐνη είναι «απρόβλεπτη, σαν να έχει διχασμένη προσωπικότητα ανάλογα με το στάδιο ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης στο οποίο βρίσκεται». Η λειτουργία της αυτή επηρεάζει και τον τρόπο που τη «βλέπουν» τα αντισώματα.
Η GAD65 έχει χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σε κλινικές δοκιμές για την παρασκευή εμβολίου ενάντια στο διαβήτη τύπου 1, με μικρή όμως επιτυχία.
Τα νέα ερευνητικά δεδομένα όμως μπορεί να βοηθήσουν στη βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας της πρωτεΐνης ώστε να παρασκευαστούν αποτελεσματικότερα εμβόλια για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της νόσου.
Πηγή: onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα