«Ευ Δια…Τροφήν»: Οκτώ οδηγοί έρχονται να αλλάξουν τη διατροφή των Ελλήνων

Τη βελτίωση της διατροφής όλων των Ελλήνων φιλοδοξούν να πετύχουν οι νέοι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί που δημιούργησε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Ευ Δια…Τροφήν
Ευ Δια…Τροφήν
Τη βελτίωση της διατροφής όλων των Ελλήνων φιλοδοξούν να πετύχουν οι νέοι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί που δημιούργησε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Το πολύτιμο αυτό συγγραφικό έργο αναμένεται να αποτελέσει το κατάλληλο εργαλείο, για κοινό και ειδικούς, στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.
Οι οκτώ νέοι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», αποτελούν προϊόν συνεργασίας Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων και καθηγητών, μεταξύ άλλων από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Κρήτης και Πατρών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες:
– του γενικού πληθυσμού
– των γυναικών, εγκύων και θηλαζουσών
– των βρεφών, παιδιών και εφήβων
– των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω
και περιλαμβάνουν σύγχρονες πληροφορίες για κάθε θέμα διατροφής, συνδυαστικά με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα και πρακτικά συμπεράσματα ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητοί από όλους τους Έλληνες.
Βασικός στόχος των Οδηγών είναι με απλές και τεκμηριωμένες πληροφορίες να προαχθεί η υγιεινή διατροφή, να προληφθεί και να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, μέσα από την αξιοποίηση των ευεργετικών στοιχείων της ελληνικής διατροφής και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας. Η ανάγκη είναι επιτακτική, καθώς τα στοιχεία για την αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Για τη διαμόρφωση των διατροφικών συστάσεων ακολουθήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, σύμφωνα με υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε εκτενής ανασκόπηση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας αναφορικά με τη σχέση της διατροφής με την υγεία, διερεύνηση των πρόσφατων διατροφικών συστάσεων αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών υγείας και χωρών ανά τον κόσμο για κάθε ομάδα τροφίμων και για κάθε υπο-ομάδα πληθυσμού.
Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών του ελληνικού πληθυσμού και σύγκριση με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες ελληνικές συστάσεις. Οι Διατροφικοί Οδηγοί περιλαμβάνουν, επίσης, συστάσεις αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι απαραίτητη και εξίσου σημαντική με την ισορροπημένη διατροφή για τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας.
Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην επιστημονική κοινότητα και τον γενικό πληθυσμό, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή (σε μορφή .pdf στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diatrofikoiodigoi.gr). Επιπλέον, θα συνοδεύονται από ενημερωτικό υλικό, όπως φυλλάδια και αφίσες.
Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται και νέες παρουσιάσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια στο χώρο της Διατροφής και της Δημόσιας Υγείας με στόχο την ευρεία δημοσιοποίηση των Οδηγών.
Ειδικά στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί ημερίδες στις οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά και ξεχωριστά οι εθνικοί διατροφικοί οδηγοί:
16/10/2014 (Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής): Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για τον Γενικό Πληθυσμό, Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα ΜC2
17/10/2014 Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού για Βρέφη, Παιδιά & Εφήβους, Αθήνα Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα ΜC2
20/10/2014 Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Γυναίκες, Έγκυες και Θηλάζουσες Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσας «Μωρίς Σαλτιέλ»
30/10/2014 Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα άνω των 65 ετών, Πάτρα, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
Να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα «Ευ Δια…Τροφήν» στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκαν οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Πηγή: tovima.gr

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα