Και τα αναλώσιμα θα καλύπτονται στους ανασφάλιστους διαβητικούς

Όχι μόνο τα φάρμακα, αλλά και τα απαραίτητα αναλώσιμα θα χορηγεί πλέον δωρέαν το κράτος, στους ανασφάλιστους διαβητικούς, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας.
αναλώσιμα
αναλώσιμα

Όχι μόνο τα φάρμακα, αλλά και τα απαραίτητα αναλώσιμα θα χορηγεί, πλέον, δωρέαν, το κράτος στους ανασφάλιστους διαβητικούς. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, τονίζοντας ότι αρκετοί από τους συμπολίτες μας με ΣΔ είναι σήμερα ανασφάλιστοι.

Σημειώνεται ότι οι ανασφάλιστοι ασθενείς έχουν ήδη την ίδια ακριβώς φαρμακευτική κάλυψη με τους ασφαλισμένους, άρα προμηθεύονται κανονικά τα φάρμακά τους. Ωστόσο, εκτός από τα φάρμακα, οι ανασφάλιστοι πολίτες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χρειάζονται και χρησιμοποιούν αναλώσιμα, τα οποία, μάλιστα, σχετίζονται άμεσα με τη χορήγηση- δοσολογία του φαρμάκου (ινσουλίνης).
Έτσι, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΠΥΥ, είχαν γίνει αποδέκτες αιτημάτων για την κάλυψή τους, τα οποία και τελικά ικανοποιήθηκαν. Ήδη, ζητήθηκε και εγκρίθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα αποζημίωσης αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού σε δικαιούχους του Ν. 4270/2014 (δηλαδή σε ανασφάλιστους πολίτες). Η μηνιαία δαπάνη τους με βάση τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου εκτιμάται σε 250.000 ευρώ για τους ανασφάλιστους κατ’ αναλογία με τη χορήγηση φαρμάκων.
Τα συγκεκριμένα υλικά χορηγούνται σχεδόν στο σύνολό τους από ιδιωτικά φαρμακεία και υποβάλλονται στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών, παράλληλα με τις συνταγές φαρμάκων, και αποζημιώνονται μετά από έλεγχο της σχετικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ.
Στην επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης του διαβήτη, η επαγρύπνηση για τη λήψη μέτρων αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), όπως ειπώθηκε χτες. Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτείται η εγρήγορση κρατικών και κοινωνικών φορέων υγείας, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, με το σχεδιασμό προγραμμάτων έγκυρης ενημέρωσης και πρόληψης, τόσο για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όσο και για το γενικό κοινό.
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα