Ο σακχαρώδης διαβήτης και η υγεία του δέρματός μας

Μερικές βασικές πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματός μας στη νόσο του διαβήτη.
Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους με διαβήτη θα εμφανίσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους μια δερματική διαταραχή. Μάλιστα, τέτοιου είδους δερματικά ζητήματα αποτελούν κάποιες φορές και τις πρώτες ενδείξεις πως το άτομο νοσεί από την ασθένεια.
Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότερες δερματικές παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν ή να θεραπευτούν εύκολα, αν διαγνωστούν εγκαίρως.
Εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:
1. Οι άνθρωποι με διαβήτη είναι πιο ευάλωτοι στα συνηθισμένα δερματικά προβλήματα
Κάποια από τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι απλές μολύνσεις από βακτήρια ή μύκητες ή και κνησμός. Στις πιο ειδικές περιπτώσεις συγκαταλέγονται το χαλάζιο στο μάτι (το γνωστό σε όλους μας κριθαράκι) και το «πόδι του αθλητή».
2. Μερικά δερματικά προβλήματα εμφανίζονται ειδικά στους ανθρώπους με διαβήτη
Υπάρχουν όμως και πιο σπάνια προβλήματα, που εμφανίζονται κυρίως ή και αποκλειστικά στα άτομα με διαβήτη. Τέτοια είναι: η διαβητική δερματοπάθεια, η λιποειδική νεκροβίωση, οι διαβητικές φουσκάλες και τα εξανθήματα. Η θεραπεία τους συνήθως συνεπάγεται φαρμακευτική αγωγή, με ταυτόχρονη εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Άλλο ένα πολύ συχνό δερματικό φαινόμενο στα διαβητικά άτομα είναι η μελανίζουσα ακάνθωση. Εμφανίζεται κυρίως κοντά στο λαιμό ή τις μασχάλες, και προκαλεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των Αφροαμερικανών και των Ισπανόφωνων, και τις περισσότερες φορές αποτελεί την πρώτη ένδειξη ασθένειας σε άτομα που δε γνωρίζουν πως πάσχουν από διαβήτη.
3. Είναι σημαντικό να κρατάμε σε σωστά επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα μας
Τις περισσότερες φορές, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης συνοδεύονται από ξηροδερμία. Ένας από τους λόγους για αυτό το φαινόμενο είναι πως, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι υψηλά, ουρούμε περισσότερο, ώστε ο οργανισμός μας να αποβάλλει το πλεόνασμα γλυκόζης που διαθέτει , και με αυτόν τον τρόπο χάνουμε και αρκετά υγρά που χρησιμεύουν στην ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον, με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αποκρούουμε δυσκολότερα συγκεκριμένα βακτήρια. Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
diavitis3.jpg
4. Η σωστή φροντίδα του δέρματος είναι και απαραίτητη και αποτελεσματική!
Αποφύγετε τα προβλήματα με τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:
  –  Διατηρείτε το δέρμα σας στεγνό και καθαρό.
  –  Αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια και τα προϊόντα που ξηραίνουν την επιδερμίδα σας.
  –  Χρησιμοποιήστε ενυδατική λοσιόν, ιδιαίτερα το χειμώνα. Αποφεύγετε να επαλείφετε τα δάχτυλα των ποδιών, καθώς η επιπλέον υγρασία στην περιοχή μπορεί να ευνοήσει τους μύκητες να αναπτυχθούν.
  –  Προσέξτε τις γρατσουνιές και τα κοψίματα! Όταν το δέρμα είναι ξηρό, μια γρατζουνιά δύσκολα κλείνει, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.
  –  Φροντίστε άμεσα τυχόν κοψίματα. Πλένετε με σαπούνι και νερό τα λιγότερο σημαντικά. Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά, εκτός κι αν σας το έχει συστήσει ο γιατρός σας. Καλύψτε τυχόν πληγές με αποστειρωμένη γάζα. Σε περίπτωση εγκαύματος, μόλυνσης ή βαθιού κοψίματος, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.
  –  Προετοιμαστείτε για τα κρύα! Διατηρήστε όσο γίνεται σε υψηλότερα επίπεδα την υγρασία στο χώρο σας, και προσπαθήστε όσο γίνεται να αποφεύγετε τα συχνά μπάνια.
5. Φροντίστε ιδιαίτερα τα πέλματά σας
Τα πέλματα αποτελούν ευαίσθητα σημεία για όσους πάσχουν από διαβήτη. Ελέγχετε καθημερινά τα πέλματά σας για πληγές ή κοψίματα. Φροντίστε έγκαιρα όποιον τραυματισμό. Προτιμήστε να φοράτε παπούτσια άνετα και επίπεδα.
Αν έχετε μια δερματική μόλυνση ή κάποιο άλλο σχετικό πρόβλημα που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνος, συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Σας ευχόμαστε να έχετε ένα δέρμα υγιές και λαμπερό αυτό το χειμώνα, και για όλη τη χρονιά!
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η πρώτη στο είδος της κυτταρική θεραπεία προάγει την επούλωση πληγών, βελτιώνει τη συνολική υγεία του τραύματος και μειώνει τους κινδύνους υποτροπής
Περισσότερα

Επιστήμονες αναπτύσσουν καινοτόμο μαγνητικό τζελ που επουλώνει τις διαβητικές πληγές 3 φορές πιο γρήγορα

Η πρώτη στο είδος της κυτταρική θεραπεία προάγει την επούλωση πληγών, βελτιώνει τη συνολική υγεία του τραύματος και μειώνει τους κινδύνους υποτροπής