Νέα συνταρακτική ανακάλυψη: ο διαβήτης τύπου 1 ίσως οφείλεται σε απλό εντεροϊό

virus
virus

Ένας ιός στο πάγκρεας ίσως αποτελεί την αιτία για το διαβήτη τύπου 1, υποστηρίζουν Νορβηγοί ερευνητές. Η συνταρακτική αυτή ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της νόσου, και την πιθανότητα δημιουργίας προληπτικού εμβολίου και χαπιού, για όσους έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με την ασθένεια.
Αν και πρόκειται για μια ιδέα που επανέρχεται για χρόνια, η νέα αυτή έρευνα κατάφερε να εντοπίσει τον ιό στο πάγκρεας των ασθενών που πρόσφατα διαγνώστηκαν με τη νόσο.
Επικεφαλής της μελέτης είναι ο Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο, και Πρόεδρος της Έρευνας για το Διαβήτη του Όσλο, Κνουτ Νταλ-Γιούργκενσεν, και συνεργάτης του ο συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο, Λαρς Κρόγκσβολντ.
Ο Γιούργκενσεν είναι από τους διακεκριμένους Νορβηγούς επιστήμονες στα θέματα του διαβήτη τύπου 1, και πρόσφατα βραβεύτηκε με το Βραβείο Τζόνι Λούντβιγκσον (Johnny Ludvigsson Prize).
Ένας συνηθισμένος ιός σε ασυνήθιστο σημείο
«Πρόκειται για έναν ιό πολύ συνηθισμένο, που συνήθως προκαλεί γρίππη». Ο εντεροϊόςεντοπίζεται συνήθως στις εντερικές και αναπνευστικές οδούς, και μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει χρόνιες μολύνσεις. Είναι αυτού του τύπου τις μολύνσεις που δημιουργεί και στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, μάς λέει ο Γιούργκενσεν.
Οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία του ιού στα νησίδια του Langerhans: τις συναθροίσεις κυττάρων στον ενδοκρινή αδένα του παγκρέατος που παράγουν διάφορες ορμόνες -μεταξύ των οποίων και η ινσουλίνη. Ανακάλυψαν πως, στα νέα περιστατικά της ασθένειας, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη είχαν πληγεί με χρόνια μόλυνση.
«Ο ιός αποτελείται από το γενετικό του υλικό και την κάψουλα που τον περιβάλλει. Εντοπίσαμε συγκεκριμένες πρωτεϊνες από την κάψουλά του και, κυρίως, το γενετικό του υλικό RNA.»
Και, όπως λένε, είναι απόλυτα βέβαιοι για τα ευρήματά τους. Προσκαλούν, όμως, και άλλους ερευνητές να διεξάγουν μελέτες για να τους επιβεβαιώσουν.

Knut Dahl Jorgensen
Knut Dahl Jorgensen
Lars Krogvold
Lars Krogvold
 
Νέα έρευνα πάνω σε παλιότερη θεωρία
Στη Νορβηγία έχει ήδη παρατηρηθεί πως τα νέα περιστατικά διαβήτη αυξάνονται μετά από επιδημίες ιών. Επιπλέον, το πλήθος των νέων ασθενών πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου, όπου και καταγράφονται και τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων. Τέλος, λίγα χρόνια πριν, επιστήμονες είχαν ήδη ανακαλύψει έναν ιό στο πάγκρεας ενός παιδιού που διαγνώστηκε με διαβήτη.
«Μέχρι σήμερα είχαμε μόνο έμμεσες ενδείξεις πως ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να οφείλεται σε ιούς. Πλέον έχουμε τις αποδείξεις πως ο συγκεκριμένος ιός βρίσκεται στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, και μάλιστα σε αυτά που νοσούν. Χρειάζεται πια να αποδείξουμε πως είναι και αφαιρέσιμος, μέσα από αντι-ιική θεραπεία και εμβολιασμό.»
 
Εμβολιασμός και Θεραπεία
Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία εμβολίου. Το εμβόλιο θα δημιουργηθεί ως σχέδιο της ΕΕ, σε συνεργασία με δύο φαρμακευτικές εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή εμβολίων. Το όλο εγχείρημα θα έχει την έδρα του στη Φινλανδία.
«Ελπίζουμε πως το εμβόλιο αυτό θα σταματήσει την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, και θα συμβάλει στη διατήρηση των αποθεμάτων ινσουλίνης στον οργανισμό, καθιστώντας έτσι πολύ ηπιότερη τη νόσο του διαβήτη για όσους πρόσφατα διαγνώσθηκαν με αυτή».
«Η παραγωγή εμβολίων αποτελεί μια πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζεται συνήθως περισσότερο από 5 χρόνια», εξηγεί ο Λαρς Κρογκσβολντ.Ήδη μέσα στον επόμενο χρόνο όμως, μια νέα, δοκιμαστική θεραπεία, που θα συνδυάζει τα καινούρια αυτά στοιχεία με παλιότερα, θα δοκιμαστεί σε ασθενείς που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν να καταφέρουν να σταματήσουν την καταστροφή των εν λόγω κυττάρων σε τόσο αρχικό στάδιο, που το εμβόλιο θα δρα προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη. Παράλληλα, μελετούν τη δημιουργία χαπιού, για τους ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με την ασθένεια, στο πλαίσιο μιας αντι-ιικής θεραπείας.
Η Έρευνα για τον Εντοπισμό του Ιού του Διαβήτη
Η Έρευνα για τον Εντοπισμό του Ιού του Διαβήτη (Diabetes Virus Detection study -DiViD) είναι η πρώτη που εξετάζει για την ύπαρξη ιών τους ιστούς του παγκρέατος σε πρόσφατα διαγνωσθέντες ασθενείς. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την παρουσία ενός εντεροϊού στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τεκμηριώνουν την υπόθεση πως μια μόλυνση στα νησίδια του παγκρέατος συμβάλλει στην εξέλιξη της ασθένειας. Τα ευρήματα αυτά πρέπει να ενθαρρύνουν τις δοκιμές αντι-ιικής θεραπείας και εμβολιασμού τόσο για τον έλεγχο της ασθένειας όσο και για την πρόληψή της.
Πηγές: oslodiabetes.no, med.uio.no, nrk.no

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μια νέα έρευνα εξετάζει πόσο αποτελεσματικός είναι ο τύπος «σταδιακής θεραπείας» για τη διαβητική οφθαλμική νόσο

Μελέτη για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας εξετάζει τη διαφορά των φθηνών και ακριβότερων φαρμάκων, ψάχνοντας το καλύτερο δυνατό σχήμα
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων
Περισσότερα

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πέντε φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων

Το Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή η οποία μπορεί να κάνει στην κυριολεξία “κόλαση” τις νύχτες…