Μια νέα έρευνα από τη Δανία αναφέρει ότι το κάπνισμα είναι καλύτερα να διακόπτεται σταδιακά αντί μεμιάς.
Αν και το κάπνισμα είναι επιβλαβές, η έρευνα από τη Δανία υποδεικνύει ότι αρχικά αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται γρήγορα και η επίδραση εξαφανίζεται.
Αντίθετα, σύμφωνα με απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, η παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και η ροή του αίματος μειώνονται μέχρι 17% αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Οι εξετάσεις υποδεικνύουν ότι όσοι καπνίζουν τακτικά εμφανίζουν μια κατάσταση σχεδόν σαν άνοια τις πρώτες ώρες μετά τη διακοπή, που μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη εμπειρία και πιθανόν είναι μια από τις αιτίες που είναι ίσως πολύ δύσκολο να διακόψει κάποιος μεμιάς.
Οι καπνιστές επιστρέφουν στην κατάχρηση, ίσως όχι για να έχουν ευχάριστη επίδραση, αλλά απλώς επειδή δεν αντέχουν τα συμπτώματα στέρησης, δήλωσε ο καθηγητής Albert Gjedde, του University of Copenhagen.
Οι ερευνητές συγκρίνουν τη νικοτίνη στον καπνό με άλλες φαρμακολογικά ενεργές ουσίες. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πολλοί χρήστες φαρμάκων δεν θα εμφανίζουν πια επίδραση από την αγωγή- για παράδειγμα με αντικαταθλιπτικά.
Ωστόσο, οι συνέπειες της διακοπής της αγωγής θα μπορούσαν να είναι μεγάλες, αν τα συμπτώματα στέρησης είναι πολύ δυσάρεστα, δήλωσε ο Gjedde.
Όσοι συνηθίζουν να καπνίζουν, φαινομενικά χρειάζεται να συνεχίσουν το κάπνισμα μόνο για να διατηρήσουν φυσιολογική τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Με το πέρασμα του χρόνου μπορεί ενδεχομένως να εξαρτώνται λιγότερο από το κάπνισμα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα πόσος καιρός χρειάζεται πριν ο εγκέφαλος ενός πρώην καπνιστή έχει ανακτήσει τη φυσιολογική λειτουργία του.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό “Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism“.
Πηγή: iatronet.gr
Σχετικά άρθρα
Το τερπνό γίνεται και ωφέλιμο
Ένα καυτό μπάνιο μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, αλλά και για τη διαχείριση…
Διατροφικοί μύθοι: Τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά αλλά δεν είναι
Οι περισσότερες δίαιτες για απώλεια βάρους προτείνουν τρόφιμα με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο…
Το κριθάρι «σύμμαχος» στην πρόληψη του διαβήτη
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition, φαίνεται πως το κριθάρι…
Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με νέα έρευνα
Η διατροφή που κυρίως είναι φυτοφαγική μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα…