Η έκθεση στην ηχορύπανση του δρόμου συνδέεται με το διαβήτη τύπου 2

Η έκθεση στην ηχορύπανση του δρόμου συνδέεται με το διαβήτη τύπου 2 - Glykouli.Gr

Μια νέα μελέτη προτείνει πως το στρες που βιώνουμε από την καθημερινή έκθεσή μας στην ηχορύπανση από το δρόμο μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», και προτείνει πως οι άνθρωποι που εκτίθενται συχνότερα στην κίνηση στο δρόμο (μποτιλιάρισμα) και τη φασαρία που τη συνοδεύει, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την εμφάνιση παχυσαρκίας, και ακολούθως διαβήτη τύπου 2.
Η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε τετραετή μελέτη από το 2002 ως το 2006 στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία, με συμμετέχοντες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Τα 2/3 των ατόμων που συμμετείχαν εκτίθονταν καθημερινά στην ηχορύπανση του δρόμου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν συσχετισμό μεταξύ αυτής της ηχορύπανσης και της περιφέρειας μέσης των ατόμων. Συγκεκριμένα, για κάθε 5 ντεσιμπέλ έκθεσης πάνω από τα 45dB, οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 0,21 εκ. αύξησης στην περιφέρεια της μέσης τους.
Το στρες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας, καθώς επιβραδύνει το μεταβολισμό και προκαλεί μικρότερη και βραδύτερη καύση των θερμίδων. Τα άτομα που εκτίθενται σε μεγαλύτερα επίπεδα στρες έχουν, λοιπόν, μεγαλύτερες πιθανότητες για διάφορες επιπλοκές υγείας, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά, το εγκεφαλικό και κάποιες μορφές καρκίνου.
Επιπλέον, το στρες αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, το σώμα μας εκκρίνει περισσότερη κορτιζόλη –κάτι που προκαλεί, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση στο αίμα της αποθηκευμένης γλυκόζης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί πιο άμεσα. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης όμως απαιτούν και περισσότερη ινσουλίνη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο σταδιακής εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και διαβήτη τύπου 2.
Όσον αφορά στα άτομα που έχουν ήδη διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 ή με προ-διαβήτη, το στρες οδηγεί συχνά σε υπεργλυκαιμία.
«Μιας και είναι πολύ λίγες ακόμα οι αντίστοιχες μελέτες, τα αποτελέσματά μας πρέπει να ερμηνεύονται με επιφυλακτικότητα», λέει η ερευνήτρια Charlotta Eriksson, επιδημιολόγος στο Κέντρο Occupational and Environmental Medicine στη Στοκχόλμη.
«Η αυξημένη περιφέρεια μέσης είναι αποδεδειγμένος παράγοντας κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2, και μια σειρά από καρδιαγγειακές παθήσεις.», λέει ο καθηγητής Göran Pershagen.
Τόνισε επίσης πως, αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία με Σουηδούς συμμετέχοντες, τα ευρήματά τους είναι απόλυτα σχετικά και στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.
Πηγή: diabetes.co.uk

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η άσκηση μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Η άσκηση μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Πολλές μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της άσκησης στη πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη στα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά πολύ αποτελεσματικότερος είναι ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής.