Πονοκέφαλος και Διαβήτης -υπάρχει σύνδεση;

Τελευταία, όλο και περισσότερες έρευνες μελετούν τη σύνδεση του πονοκεφάλου με διάφορα νοσήματα -μεταξύ αυτών και ο διαβήτης και η παχυσαρκία…
Πονοκέφαλος και Διαβήτης -υπάρχει σύνδεση; - Glykouli.Gr

Τελευταία, όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν τον πονοκέφαλο με διάφορα νοσήματα -μεταξύ αυτών και ο διαβήτης και η παχυσαρκία…
* Γράφει η Δρ. Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, MD, PhD, Νευρολόγος – Ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) αποτελεί πλέον τη συχνότερη ενόχληση που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργική δραστηριότητα των ανθρώπων. Το 95% των ανθρώπων έχουν παρουσιάσει έστω για μια φορά στη ζωή τους ένα επεισόδιο κεφαλαλγίας, ακόμη και αν δεν υπάρχει στο προηγούμενο ιατρικό ιστορικό τους.
Παράλληλα, η κεφαλαλγία έχει καταταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην πρώτη πεντάδα των παθήσεων που προκαλούν αναπηρία στον άνθρωπο και επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργική του δραστηριότητα.
Τα τελευταία χρόνια, οι μελέτες που αφορούν την κεφαλαλγία έχουν εστιάσει στην αναζήτηση και επιβεβαίωση των εκλυτικών παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή της.
Έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την εμφάνισή της, όπως η έλλειψη ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος, η μη λήψη τροφής ή η λήψη ορισμένων τροφών σαν το κόκκινο κρασί, τις προπαρασκευασμένες τυποποιημένες τροφές (πχ. hot-dog), το stress και οι αλλαγές του καιρού.
Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι ο πονοκέφαλος συχνά συνυπάρχει με ορισμένα νοσήματα, εμφανίζοντας τη λεγόμενη συνοσηρότητα. Κάποια από τα νοσήματα αυτά είναι η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, η υπέρταση, οι αιματολογικές διαταραχές. Τελευταία αναφέρονται έρευνες για την συνύπαρξη κεφαλαλγίας και διαβήτη, καθώς επίσης και κεφαλαλγίας με παχυσαρκία.
Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν για τη σχέση Σακχαρώδους Διαβήτη και Ημικρανίας έχουν δείξει συγκρουόμενα αποτελέσματα.
Μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη όπου συσχετίζονται πονοκέφαλος και διαβήτης από τη Νορβηγία έδωσε θετικά αποτελέσματα. Η επίπτωση ημικρανίας ήταν χαμηλότερη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (OR 0,4 95% CI 0,2-0,9) σε σχέση με τους μη διαβητικούς. Επίσης, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχαν χαμηλότερη συχνότητα ημικρανίας (OR 0,7 95% CI0,5-0,9).
Αντίθετα, δεν υπήρχε σαφής συσχετισμός κεφαλαλγίας άλλου τύπου πλην της ημικρανίας με τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).
Η θετική συσχέτιση Ημικρανίας-ΣΔ αποδόθηκε στις αλλοιώσεις που προκαλεί ο διαβήτης στα αγγειακά τοιχώματα και την αγωγιμότητα των νεύρων, τα οποία αποτελούν το υπόστρωμα της ανάδυσης της ημικρανίας, αλλά δεν επιδρούν στην εμφάνιση άλλου τύπου κεφαλαλγίας (Aamodt AH et al EJN 2007).
Από παλαιότερα, η εμφάνιση κεφαλαλγίας από ενδοκρανιακή υπέρταση (κενό τουρκικό εφίππιο) συσχετίσθηκε με την παχυσαρκία. Η έρευνα έχει δείξει ότι η παχυσαρκία είναι εκλυτικός παράγοντας για ημικρανία -δεν είναι, όμως, ξεκάθαρο κατά πόσο η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση της ημικρανίας.
Έγινε αναζήτηση σε 24 ημικρανικούς ασθενείς πριν και μετά τη βαριατρική επέμβαση. Ήταν κυρίως γυναίκες (88%) μέσης ηλικίας (39 έτη) με σοβαρή παχυσαρκία (ΒΜ 46,6) προ της επέμβασης. Με την απώλεια 49,4% του σωματικού βάρους, οι κρίσεις κεφαλαλγίας μειώθηκαν από 11,1 +/- 10,3 πριν την επέμβαση σε 6,7+/-8,2 μετά την επέμβαση.
Όμως, χρειάζονται και άλλες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτού του αποτελέσματος (Bond DS et al Neurology 2011).
Πηγή: kartadiaviti.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σπιτική λεμονάδα με στέβια: Εύκολη homemade δροσιά με τα βασικότερα tips!
Περισσότερα

Σπιτική λεμονάδα με στέβια: Εύκολη homemade δροσιά με τα βασικότερα tips!

Η homemade λεμονάδα με στέβια είναι εξίσου καλή με την κλασική λεμονάδα, χωρίς όμως ενοχές -αφού περιέχει 0…